Срещата в Берлин за Косово с посредничеството на лидерите на Германия и Франция беше много тежка и не даде конкретни резултати, каза снощи пред журналисти президентът на Косово Хашим Тачи, съобщи ТАСС.

Регионалната среща на върха за Западните Балкани беше организирана в понеделник вечер от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Цитиран от вестник "Газета експрес", Тачи изрази разочарованието си от развитието на въпроса за визовата либерализация. Според него Прищина е изпълнила всички условия за това, но въпреки това жителите на Косово не са получили право на свободно движение в ЕС.

Във Фейсбук Тачи написа, че помирението в региона е невъзможно, докато Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят независимостта на Косово.

"Тази лоша ситуация не може да бъде преодоляна с абстрактни изявления, страните от региона трябва да вземат смели решения", написа косовският президент и заяви, че Германия и Франция трябва да поемат лидерството в тях. "Едно от първите решения трябва да стане визовата либерализация", смята Тачи.

От своя страна косовският премиер Рамуш Харадинай заяви на срещата в Берлин, че САЩ, заедно с ЕС, трябва да станат гаранти на процеса на уреждане на косовския проблем. Речта на Харадинай е публикувана в неговия профил във Фейсбук и е цитирана от ТАСС.

"Сърбия трябва да признае Косово (...) признанието предполага зачитане на съществуващите граници. Преразглеждането на границите ще даде начало на нова вълна на етническо разделение и е възможно дори на насилие. Ние искаме да поемем цялата отговорност в качеството си на член на западния съюз в партньорство със САЩ. Смятаме, че е от общ интерес САЩ, заедно с ЕС, да бъдат гарант на разрешаването (на косовския въпрос - б.р.)", е казал Харадинай.

По-рано в понеделник косовският президент Хашим Тачи изрази мнението, че ЕС не е способен да разреши косовския проблем и поиска в процеса да се включат и САЩ.

Сръбското ръководство е заявявало, че ако в преговорния процес за Косово се включат и САЩ, то Сърбия ще се обърне към Русия с молба също да се присъедини към диалога. В отговор руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия е готова да се включи в разширени преговори между Белград и Прищина като посредник, ако сръбската страна изрази такова желание.

На неофициалната среща в Берлин бяха поканени лидерите на всички страни в района, включително президентите на Сърбия Александър Вучич и на Косово Хашим Тачи. Отношенията между двете страни се влошиха допълнително, след като Белград се противопостави на кандидатурата на Косово за член на Интерпол. В отговор Прищина наложи 100-процентни мита над вноса на сръбски стоки.

"Сърбия няма други условия освен премахване на тези мита", каза пред журналисти сръбският президент Александър Вучич след срещата на върха за Западните Балкани. "Следващата среща по въпроса за диалога ще бъде в Париж на 1 или 2 юли", каза Вучич, цитиран от ТАСС. Той добави, че в Берлин сръбската делегация е имала "редица трудни срещи".

Сърбия води преговори за присъединяване към ЕС, но този процес ще бъде много дълъг, отбелязва АФП. Косово все още не е в етапа на преговори, но ЕС признава перспектива за такива преговори в бъдеще.