Премахнати са всички пречки, които досега възпрепятстваха руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" да бъде регистрирана в Световната здравна организация (СЗО). Това заяви днес на брифинг в Женева руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко, цитиран от ТАСС.

Министърът коментира срещата си с генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, на която двамата обсъдиха заявката "Спутник V" да бъде включена в списъка на препаратите, препоръчани от организацията за спешно приложение в борбата с пандемията, допълва БТА.

"Позицията на Руската федерация по повод разпространението и регистрирането на руската ваксина "Спутник V" е чута. Към днешна дата изцяло изчистихме всички въпроси", каза Мурашко.

Заявителят - компанията, която се занимава с регистрирането на "Спутник V" в СЗО, трябва да подпише редица документи, да представи допълнителни книжа - това все пак е административна процедура, и ще последва разглеждането им, обясни министърът.

"Към днешна дата всички бариери са премахнати. Затова не виждаме днес никакви спънки за по-нататъшна работа. И това ни бе потвърдено от генералния директор на СЗО", обобщи той.

В Женева освен това Русия и САЩ са обсъдили взаимно признаване на ваксинационните си сертификати, допълни Мурашко.

По думите му американските представители "са чули аргументите на Русия и приемат, че предложението е рационално".