Голямо свличане на земна маса и кал засегна жилищен район край норвежката столица. Десет души са ранени, като един от тях е в критично състояние, а за 21 души засега няма информация в южния норвежки град Аск. Разрушени са над 12 сгради преди зазоряване днес, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс.

В 04:00 ч. тази сутрин норвежката полиция е получила сигнал за свлачището.

Аск се намира на около 30 км северно от столицата Осло и е център на община Йердрум. Видеокадри показаха образувал се голям кратер с разрушени сгради, озовали се на дъното му. Други сгради буквално висят на ръба на кратера, като е запечатан мигът, в който една от тях също рухва.

Над района кръжат хеликоптери, оглеждайки разрушените сгради в търсене на оцелели хора под развалините. Около 700 души са евакуирани досега от района.

"Усетихме два мощни тласъка, които продължиха доста дълго, и си помислих, че чистят сняг или нещо подобно", разказа една от евакуираните пред радио Ен Ер Ка. "После внезапно токът спря и съсед почука на вратата и каза, че трябва спешно да се евакуираме. Събудих трите си внучета и им казах бързо да се облекат", допълва тя.

Липсващите засега хора са от домове в най-вътрешната част на свлачището, но не е ясно дали те са блокирани в жилищата, дали са били другаде по същото време или просто са успели да избягат навреме, казаха от полицията.

Снимка: AP/БТА

"Боли да гледаш как природните сили опустошиха Йердрум. Мисля за всички, засегнати от свлачището. Важното сега е службите за реакция при извънредни ситуации да си свършат работата", написа в Туитър норвежкият премиер Ерна Сулберг.

"Това е катастрофа", каза Сулберг пред репортери, след като посети района на бедствието.

"Може да има блокирани вътре хора, но не можем и да бъдем сигурни, защото е времето на новогодишните празници, което значи, че хората може да са и другаде", добави тя.

Премиерката предупреди, че спасителните операции могат да отнемат дълго време, може би дни.

"Положението е все още толкова нестабилно, че е невъзможно да се предприемат някакви опити за спасяване, освен с хеликоптери", посочи Сулберг.

През последните дни в Южна Норвегия паднаха обилни валежи, които може би са предизвикали раздвижването на глинените пластове, предположи радио Ен Ер Ка, цитирано от Ройтерс.

В района и преди е имало свлачища.

Снимка: AP/БТА