Европа посрещна 2020-а година с много емоции, фойерверки и засилени мерки за сигурност.

Десетки хиляди французи се събраха на емблематичния булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, за да посрещнат новата година. Триумфалната арка стана арена на грандиозно светлинно шоу.

Снимка: АР/БТА

В традиционното си новогодишно обръщение френският президент Еманюел Макрон засегна актуални политически теми.

Той защити прокарваната от правителството пенсионна реформа, която стана причина за масови протести, които не стихнаха дори и по празниците.

Лондончани посрещнаха 2020-а година с камбанния звън на Биг Бен и фойерверки на брега на река Темза. Близо 2000 пиротехнически средства бяха изстреляни от една от най-популярните забележителности - виенското колело "Лондонско око".

В новогодишното си послание към нацията британският премиер Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство е на прага на нова глава в своята история". Той обеща "да довърши работата по изпълнението на Брекзит в рамките на седмици".

Стотици хиляди хора посрещнаха 2020-а година на площада при една от най-големите забележителности в Берлин - Бранденбургската врата.

Снимка: АР/БТА

Папа Франциск също отправи послание в навечерието на Нова година. Той призова църквата да се доближи отново до хората.

В Съединените щати, небето над Ню Йорк беше озарено от фойерверки. Над прочутия "Таймс скуеър", където събралото се множество отброи последните секунди на изминалата 2019 г., се посипаха конфети, а празнуващите си честитиха новата година.

Снимка: АР/БТА

Посрещане на нова година в Австрия - Виена

Снимка: АР/БТА

Посрещане на Нова година в Гърция

Снимка: АР/БТА

Посрещане на Нова година в Северна Македония

Снимка: АР/БТА

Посрещане на Нова година в Белгия

Снимка: АР/БТА

Посрещане на Нова година в Русия - Москва

Снимка: АР/БТА

Посрещане на Нова година в Румъния

Снимка: АР/БТА