Бившият испански премиер Мариано Рахой се върна към старата си работа в държавно учреждение. Преди почти три седмици той загуби поста на министър-председател, предаде ДПА.

Рахой от днес отново е на старата си работа в кадастралната служба на курортното селище Санта Пола в югоизточната провинция Аликанте.

"Отдавна не съм вършил тази работа, но не съм притеснен", каза 63-годишният Рахой пред десетки журналисти и минувачи, които отправиха възгласи "Пресиденте, пресиденте!" (от испански "председател на правителството").

За да се посвети на политиката, преди 28 години Рахой се оттегля от работата си като служител по кадастъра в службата в Санта Пола.

От 2004 г. той беше лидер на консервативната Народна партия, а от октомври 2011 г. и премиер на Испания.

В началото на юни тази година беше свален от премиерския пост след вот на недоверие, внесен от лидера на Испанската социалистическа партия Педро Санчес, който впоследствие стана министър-председател. Това стана, след като управлението на Рахой беше подкопано от корупционен скандал, в който бяха замесени бивши представители на НП. Вече бившият премиер после се отказа от лидерския пост в партията си, както и от мястото си в парламента.

На въпрос какъв съвет би дал на своя приемник начело на НП той отговори: "Никакъв. Животът продължава, а НП е велика партия".