САЩ получиха плащане от 100 милиона долара от Саудитска Арабия във вторник, когато американският държавен секретар Майк Помпейо пристигна в Рияд, за да обсъди изчезването на журналиста Джамал Кашоги, пише в. "Вашингтон пост", като цитира служител на Държавния департамент.

Саудитска Арабия открито обеща плащането в подкрепа на усилията на САЩ в Североизточна Сирия през август, но не беше известно кога и дали Рияд ще даде парите.

Моментът на плащането, за което пръв съобщи в. "Ню Йорк таймс", повдига въпроси дали не става дума за евентуална отплата във време, когато Саудитска Арабия се опитва да се справи с неблагоприятните последици от твърденията, че нейни агенти са отговорни за изчезването на Кашоги. Държавният департамент отрече каквато и да е връзка между плащането и разговорите на Помпейо със саудитски служители по случая с журналиста, писал статии за "Вашингтон пост".

"Ние винаги сме очаквали този принос да бъде финализиран през есента", каза специалният президентски пратеник за глобалната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава" към Държавния департамент Брет Макгърк. "Този конкретен превод на финансови средства отдавна е в ход и няма нищо общо с други събития или с посещението на държавния секретар", заяви той.

Богатата на петрол Саудитска Арабия, която е съюзник на САЩ, отдавна разчита на финансовата си щедрост, за да убеждава партньори да подкрепят нейните външнополитически цели. Западни дипломати подозират, че кралството също така ще компенсира Турция за готовността й да започне съвместно разследване за изчезването на Кашоги. Подобна отплата може да дойде под формата на значително облекчаване на дългове, стратегическа помощ или други споразумения в подкрепа на изпитващата затруднения турска икономика, посочва "Вашингтон пост".

Изчезването на Кашоги навреди на репутацията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, чиито близки отношения с Джаред Къшнър - зет и висш съветник на американския президент Доналд Тръмп, го поставиха в центъра на близкоизточната политика на правителството на САЩ. Според турски служители Кашоги е бил убит на 2 октомври при посещение в саудитското консулство в Истанбул, отбелязва американското издание.