12-годишното момче, което застреля свой съученик в шест клас и рани тежко други двама в училище във Финландия, обясни, че е било обект на тормоз и това е бил мотивът за нападението му, съобщи финландската полиция в сряда.

"Заподозреният каза по време на разпита, че е бил тормозен и тази информация бе потвърдена при разследването на полицията", съобщиха органите на реда в изявление.

Стрелецът и жертвите са били съученици, предаде Ройтерс. Той се е преместил в учебното заведение в началото на 2024 г., сочи още разследването.

Във вторник сутринта момчето донесе пистолет на свой роднина в училище във Виертола близо до Хелзинки и стреля по трима. Не е ясно как се е сдобил с оръжието. Този въпрос се разследва от полицията като отделно престъпление с огнестрелни оръжия, се казва в изявление на следователите.

В училището, разположено в покрайнините на финландската столица Хелзинки, учат около 800 ученици от първи до девети клас - на възраст от седем до 16 години. Свещи и цветя бяха положени в снега в училището, когато финландското правителство обяви сряда за ден на национален траур.

Флаговете във Финландия бяха спуснати наполовина за загиналото 12-годишното дете. Други двама ранени ученици са тежко ранени и с опасност за живота. 

Снимка: АР/БТА

След като вчера сутринта се разпространи информацията за стрелбата, разтревожени родители чакаха с часове пред училището. През това време учителите бяха заключили класните стаи, за да предпазят останалите вътре ученици, докато полицията претърсваше помещенията. В крайна сметка заподозреният беше задържан на около 4 км от училището и у него беше намерено оръжието, с което той е извършил атаката. Няма други заподозрени, съобщиха от полицията.

Едно от ранените деца е момиче от Косово, съобщиха от косовското външно министерство във Фейсбук.

Финландия е свидетел на нарастващо ниво на тормоз в училищата, като 8,6% от учениците, които сега са на около 12 години, казват, че са били обект на насилие поне веднъж седмично, спрямо 7,2% през 2019 г., според проучване от 2023 г. на Института за обществено здраве THL.

Снимка: АР/БТА

След смъртоносните стрелби в училища през 2007 и 2008 г. Финландия затегна законодателството си в областта на оръжията през 2010 г. и въведе тест за правоспособност за всички кандидати за разрешително за огнестрелно оръжие. Минималната възраст също така беше увеличена от 18 на 20 години. В страната има повече от 1,5 милиона лицензирани огнестрелни оръжия и около 430 000 притежатели на разрешителни при население от 5,6 милиона души.

Снимка: АР/БТА