Руската полиция задържа над 200 души по време на протест в Москва, призоваващ за наказване на полицаите, замесени в предполагаема инсценировка срещу журналиста Иван Голунов.

"Около 1 200 души участваха в некоординирано публично събитие. За извършване на административни нарушения по чл. 20.2 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация са задържани повече от 200 души ", се казва в съобщението на полицията.

Вижте снимки >>

Арест на протеста за Голунов

Снимка: АР/БТА

Сред задържаните са журналисти на "Комерсант", "Комерсант", "Ведомости", "Медуза", "Нова газета", "Дожд", "Такива работи", "Лента.ру", "Ройтерс", "Шпигел", "Ехо Москви" и др. , предаде "Комерсант".

Протестиращи в подкрепа на Голунов

Снимка: АР/БТА

Сред задържаните е блогърът Алексей Навални, съобщи негова говорителка. Той е арестуван по време на протеста шествието в района на Централния пазар на булевард "Рождественски", предаде interfax.ru.

Неговият адвокат също публикува снимка на задържането на Навални в twitter.

Вчера полицията оттегли свързаните с наркотици обвинения срещу Голунов. Това беше необичаен ход на властите, сблъскали се с гнева на неговите поддръжници, според които той е станал жертва на инсценировка заради своята журналистическа дейност, отбелязва Ройтерс.

Привържениците му обаче решиха да протестират въпреки предупреждението на властите, че демонстрацията им ще бъде незаконна. Протестното шествие започна в 12.30 часа часа и премина през централни булеварди в столицата.

По-рано московската община предупреди организаторите на акцията за отговорността за нейното поведение и призова да не участват в нея, тъй като е невъзможно да гарантира пълна сигурност.

Протестът не беше разрешен от столичната община

Снимка: АР/БТА

В навечерието на протеста редакторите на "Медуза", където работи Голунов, предложиха да бъде отменена протестната акция и вместо това да отпразнуват оттеглянето на всички обвинения срещу журналиста. Редакторите на РБК в своето изявление също призоваха всички, които възнамеряват да изразят публично своите мнения, да се присъединят към митинга на 16 юни, който е договорен с московската община. Самият журналист отбеляза, че няма да участва в неразршения протест.

Протестиращи в подкрепа на Голунов

Снимка: АР/БТА