Франция каза, че срещу руския опозиционер Алексей Навални е било извършено престъпление и поиска от руските власти бързо и прозрачно разследване, предаде Франс прес.

"Франция изразява дълбоката си тревога от този престъпен акт, извършен срещу водеща фигура в руския политически живот", заяви в комюнике Министерството на външните работи.

Според Париж "отговорните за това деяние трябва да бъдат идентифицирани и дадени на съд".

Малко по-рано Кремъл нарече "прибързани" заключенията на германските лекари, според които Навални е бил отровен.

Опозиционерът все още е в изкуствена кома и в тежко състояние в берлинската болница "Шарите", въпреки че животът му не е в опасност.

Кремъл заяви днес, че засега не вижда повод за разследване на обстоятелствата около случилото се с опозиционния политик Алексей Навални, и че първоначалната диагноза на германската болница за отравяне все още не е категорично потвърдена, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Германският канцлер Ангела Меркел вчера призова Русия да разследва предполагаемото отравяне на Навални и да привлече към отговорност извършителите, след като германски лекари откриха признаци на отровно вещество в организма му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че германската болница не е установила по категоричен начин веществото, причинило състоянието на Навални. Говорителят добави, че не е ясно защо германските лекари "бързат" да употребяват думата "отравяне". 

Вчера германската болница "Шарите", където е приет за лечение руският опозиционер Алексей Навални, съобщи, че според изследванията той е бил отровен. В изявление на болницата се казва, че лекарският екип, който изследва Навални от приемането му в събота, са открили наличие на холинестеразни инхибитори в организма му.

Холинестеразните инхибитори са широка гама вещества, които се намират в редица лекарства, но също и в пестициди и нервнопаралитични агенти. Лекарите в "Шарите" все още не знаят на кое конкретно вещество е бил изложен Навални.