Президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, се срещнаха в Хелзинки.

Вижте снимки от срещата >>>

Путин пристигна в президентския дворец в центъра на финландската столица за срещата с Тръмп. Руският президент беше посрещнат от финландския президент Саули Нинистьо и съпругата му Йени Хаукио, посочва ТАСС.

Путин пристигна в президентския дворец направо от летището. Той е придружаван от външния министър Сергей Лавров и помощника си Юрий Ушаков. Кортежът на Путин включваше още няколко автомобила "Аурус".

Тръмп, който е в Хелзинки от вчера, тръгна от хотел "Хилтън Каластаянторпа" и се отправи към президентския дворец за срещата с Путин.

Американският президент трябваше да тръгне от хотела в 12,40 ч. местно време, но заради по-късното пристигане на руския президент във финландската столица, това стана чак в 13,37 ч.

Тръмп дойде на мястото на срещата с около 20 минути след Путин. Американският президент, придружаван от съпругата си Мелания, беше посрещнат на входа на президентския дворец от Нинистьо.

Тръмп е придружаван от съветника си по националната сигурност Джон Болтън, държавния секретар Майк Помпейо и говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Тръмп и Путин са се срещали два пъти досега по време на международни форуми, но това е първата им самостоятелна среща.

Американският държавен глава посочи, че планира да повдигне въпроси като Сирия, Украйна и разпространението на ядрените оръжия.

Наред с двамата държавни глави в президентския дворец, построен през 19 век, ще имат среща и първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Майк Помпео.

Американският президент Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин

Снимка: AP/БТА

Кортежът на Путин включваше още няколко автомобила "Аурус"

Снимка: AP/БТА

Мястото на срещата - президентския дворец в Хелзинки

Снимка: AP/БТА

Путин за първи път използва в чужбина новата руска лимузина "Аурус"

Снимка: AP/БТА

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания

Снимка: AP/БТА