В продължение на 70 години сме непоклатими в ангажимента си към НАТО и гигантския щит на солидарност, който защитава сега 29 държави и почти един милиард души. Докато сме заедно, никой не може да се надява да ни победи, и затова никой няма да започне война, заяви британският премиер Борис Джонсън във встъпителното си изказване на заседанието на Северноатлантическия съвет, в рамките на двудневната среща на върха на НАТО в Лондон, на която е домакин.

Премиерът напомни за чл. 5 от Вашингтонския договор за колективната защита при нападение срещу някой от съюзниците и за значението на мира, който организацията предоставя. Джонсън обаче подчерта, че историята показва, че мирът не може да бъде приеман за даденост. И дори отбелязвайки тази годишнина, трябва да подсигурим, че делата съответстват на думите ни. Зверството в Лондон миналия петък показва защо трябва да работим заедно срещу тероризма и ключовата важност на мисиите на НАТО в противопоставянето на тази заплаха, заяви Борис Джонсън, цитиран от кореспондента на БТА.

За Великобритания той подчерта, че страната харчи повече от 2 процента от своя БВП за отбрана и се гордее с най-големия принос сред европейските съюзници към инициативата за готовност на НАТО. Като приятели и съюзници не бива да отбягваме обсъждането на новите реалности, особено реакциите на НАТО спрямо нововъзникващите опасности, заяви британският премиер. Като такива в дневния ред на срещата бяха обявени прекратения договор за стратегическите ядрени оръжия, Русия, Китай, киберзаплахите.

При откриването на работната сесия говори и генералният секретар Йенс Столтенберг, който отново изтъкна, че НАТО е най-успешният алианс в историята, защото се е променял заедно с промените в света.

Какви конфликтни точки лъснаха от първия ден на юбилейната среща

Преди началото на официалните разговори френският президент Еманюел Макрон отказа да вземе назад думите си, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт" и заяви, че това негово изявление може да помогне за задействане на разисквания на важни въпроси в алианса, предаде Асошиейтед прес.

Френският президент отбеляза, че интервюто му за сп. "Икономист", което разтревожи някои съюзници, е позволило да се повдигнат фундаментални въпроси, главният от които според него е "как да се изгради траен мир в Европа". "Дебатите в НАТО трябва да са за други неща извън бюджети и финанси", заяви Макрон, имайки предвид постоянното натякване от страна на американския президент Доналд Тръмп за увеличаване на военните разходи.

Според Макрон е лидерите носят отговорност "да изтъкнат потенциално вредни неясноти и да започнат истински стратегически дебат".

Освен изграждането на траен мир в Европа други важни въпроси за НАТО са "Кой е нашият враг?" и "Как да действаме съвместно срещу тероризма?", заяви френският президент, цитиран от ДПА.

На свой ред Доналд Тръмп ще проведе работен обяд с държавните и правителствени ръководители на 9 страни (сред тях Румен Радев), които са изпълнили критерия за военни разходи от 2% от брутния вътрешен продукт. Стана известно, че за тази година България е отделила 3.1% за отбрана.

Обтегнатите отношения между Макрон и Тръмп излязоха наяве вчера след двустранната им среща и последвалата пресконференция, продължила необичайно дълго - 40 минути.

На тази пресконференция Макрон отново повтори мнението си за "мозъчната смърт" на НАТО - изявление, определено от Тръмп като обидно и дори "гадно". Двамата спориха и за "Ислямска държава". като френският президент настоя, че терористичната организация още не е победена. В същото време избегна отговор на въпроса на американския си колега колко пленени в Близкия изток джихадисти, нейни граждани, Франция ще прибере обратно. На това Тръмп каза, че отговорът на френския президент е "едно от най-великите избягвания на въпроса", които е чувал.

По повод на продължилата 40 минути пресконференция, канадският премиер Джъстин Трюдо с усмивка казва, уловен от кадри, излъчени по канадската телевизия, че хората от екипа на Тръмп направо са зяпнали от изненада.

Още преди началото на срещата на върха противоречия възникнаха и между Макрон и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, главно заради турската военна операция в Сирия, която Париж (и лично Макрон) остро критикува. А във връзка с прословутото изявление на френския президент, Ердоган каза, че не НАТО, а Макрон е в "мозъчна смърт".