Двама души бяха убити при израелски въздушен удар в събота по покрайнините на южния ливански град Айтарун, съобщи ливанската национална новинарска агенция ННА, цитирана от Ройтерс и БТА.

Израелската армия посочи в изявление, че войниците ѝ са идентифицирали боец на "Хизбула" в района на Айтарун, който е бил ликвидиран.

Израелските сили са изстреляли две ракети срещу кафене и бензиностанция, причинявайки значителни щети, съобщи ННА.

Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" заяви вчера, че отговорила на израелската атака като е изстреляла ракети срещу северния израелски град Малкия, а по-късно и залп от ракети "Фалак-2" срещу военен команден център, пак в Северен Израел, посочва Ройтерс.

Източник от сферата на сигурността каза пред Ройтерс, че групировката за първи път е използвала този тип ракети, след като по-рано е изстрелвала ракети "Фалак-1" при десетки предишни обстрели на Израел.

Успоредно с боевете в Газа се водят и неспирни сражения между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула", които в последните седмици показват ясни признаци на ожесточаване и които според анализатори вече трудно могат да бъдат пренебрегвани.

Военните действия между Израел и "Хизбула" през последните осем месеца са най-тежките, откакто те водят война (от 2006 г.), и десетки хиляди хора от двете страни на границата бяха принудени да напуснат домовете си. Военният конфликт навлезе в опасни води, след като в последно време и двете страни дадоха сигнал, че са готови да изострят противопоставянето помежду си, отбелязва Ройтерс.

Преди няколко дни Израел началникът на генерания щаб на Израел Херци Халеви заяви, че страната му е готова за офанзива по северната граница с Ливан и е близо до взимането на решение за това.

"Ние сме готови след много добър процес на обучение до ниво на учение на Генералния щаб да преминем към настъпление в северната част на страната", каза той в записано изявление. "Наближаваме точката да вземем такова решение."

"Хизбула", което е съюзник на палестинската войнствена групировка "Хамас", казва , че нанася удари по Израел в подкрепа на палестинците, намиращи се под ударите на израелски бомбардировки в Газа. По-рано тя е заявявала, че ще прекрати огъня, когато израелската офанзива в Газа спре.

Заместник-лидерът на "Хизбула" шейх Наим Касем заяви пред "Ал Джазира", че решението на групировката не е да разширява войната, но ще води такава, ако му бйде наложена.