Крайнодесният министър на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир, който отговаря и за полицията, призова за война срещу ливанската шиитска групировка "Хизбула", предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Всички крепости на "Хизбула" трябва да бъдат опожарени и унищожени. Война!", призовава Бен-Гвир на видеозапис, публикуван днес в социалната медия "Екс".

Недопустимо е да бъдат атакувани части от Израел и да бъдат евакуирани хора, докато в Ливан цари мир, заяви той по време на посещение в Кирят Шмона в Северен Израел. Градът е особено тежко засегнат от обстрел от съседната страна.

Бен-Гвир се оплака, че "Хизбула" опожарява големи райони в Израел, визирайки няколко пожара в северната част на страната, причинени от ракетен обстрел от Ливан през последните дни.

По думите му той публикувал видеото, след като направил оценка на обстановката заедно с противопожарната служба и полицията в региона.

Министърът на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир

Снимка: AP/БТА

От началото на войната в ивицата Газа преди почти осем месеца в граничната зона между Израел и Ливан ежедневно има военни сблъсъци между израелската армия и групировката "Хизбула". Има жертви и от двете страни.

Постоянната размяна на огън причинява тежки разрушения в села от двете страни на границата, посочва ДПА. В резултат на предишни атаки в Ливан също са възниквали пожари. Около 150 000 души от двете страни са били евакуирани или са напуснали зоната на бойните действия.

В началото на месеца заместник-ръководителят на "Хизбула" Наим Касем каза пред телевизия "Ал Джазира", че мощната въоръжена групировка не е взела решение да разшири продължаващата от месеци война с Израел, но ще се бие, ако й бъде наложена пълномащабна война, предаде на 4 юни Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън представи в петък т. нар. от него израелски план в три фази, предназначен за слагане на край на войната, за освобождаване на всички заложници и за възстановяване на опустошената палестинска територия. Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху реагира с позиция, че Израел е решен да продължи войната до елиминирането на "Хамас".

Иран подкрепя във военно и финансово отношение ливанското ислямистко движение "Хизбула", което след началото на войната на 7 октомври в ивицата Газа отвори втори фронт, на границата между Ливан и Израел, за да подпомогне своя палестински съюзник "Хамас".