Лявото движение "Самоопределение" на Аблин Курти е победителят в предсрочните парламентарни избори в Косово днес, показват първите екзит полове, обявени след затварянето на урните в 19 ч. место време.

"Самоопределение" обаче няма да успее да събере абсолютно мнозинство в бъдещия косовски парламент, показва екзит пол, поръчан от косовската радиотелевизионна компания РТВ Дукаджини (RTV Dukagjini).

Според проучването лявото движение "Самоопределение" получава 47,9 процента от гласовете. Демократическата партия на Косово (ДПК) - 17,7 процента, Демократичният съюз на Косово (ДСК) - 14,6 процента, Алиансът за бъдещето на Косово (АБК) - 6,6 процента и Социалдемократическата инициатива - 2,7 процента.

Разпределението на местата при такъв резултат е както следва - 55 за "Самоопределение", 20 за ДПК, 17 за ДСК, 8 за АБК, а 20 места, както е по конституция, ще отидат за партиите на малцинствата, от които 10 - за сръбските партии.

Снимка: AP/БТА

Изборният ден

След като упражни правото си на глас в секция в Прищина премиерът в оставка и кандидат за нов премиер от Демократичния съюз на Косово Авдулах Хоти призова жителите на Косово да гласуват. "Днес е техният (на гражданите) ден", каза Хоти.

Лидерът на движението "Самоопределение" Албин Курти каза: "Днес е ясен бял ден, каквото ще бъде нашето бъдеще. Косово като независима държава тази неделя се обръща към гражданите си като източник на легитимност. Днес ние трябва да гласуваме. Кампанията завърши онзи ден, днес гражданите имат думата!"

Кандидатът на Демократическата партия на Косово за премиер Енвер Ходжай заяви: "Ние мислим, че пред гражданите има два избора: или икономическо възстановяване, или мъгла и международна изолация. Очаквам присъдата днес".

Засега не се съобщава за сериозни нарушения на изборния процес. В една секция е имало физически сблъсък между между наблюдатели на "Самоопределение" и Демократическата партия на Косово, заради който се е наложила намеса на полицията. Едно от училищата, в които има разкрити секции, е отказало да изключи камерите си за видеонаблюдение. Имаше случаи и на недопускане на наблюдатели в избирателните секции.

Лидерът на Сръбска листа Горан Ракич гласува в Северна Митровица. Той определи изборния ден като специален ден за сърбите.

След посещение в избирателна секция в Прищина Томаш Суньог, ръководител на мисията на ЕС в Косово, определи организацията на изборите като "впечатляваща", предаде Косова прес. Суньог призова гражданите да спазват ограниченията, наложени заради пандемията от КОВИД-19.

Над 30 автобуса с избиратели са пристигнали от Сърбия за изборите, предаде Клан Косова. Те са пристигнали в Звечан, Лепосавич и Северна Митровица.

Посолството на САЩ в Прищина призова косовските граждани да не оставят пандемията да ги спре да упражнят правото си на глас, но да го направят безопасно. Британският посланик изрази задоволство да види толкова много хора да гласуват.

"Аз мисля, че нещата ще се развият много по-добре на тези избори", казва Рафет Тахири от Южна Митровица. За бъдещето, за нашия народ в Косово, мисля, че сега е времето да направим промени. Мисля, че бъдещето принадлежи на младежта на Косово. Те очакват много промени от тези избори, има много нови идеи, които те внасят. Има много кандидати за депутати, които идват от чужбина и носят нови идеи от там, от тяхната практика или тяхното образование в други страни. Един от големите проблеми на Косово е заетостта, младите хора се нуждаят от нови работни места и това е най-важното сега - да има нови работни места, нови заводи и нови предприятия тук, в Косово, и да бъдат създадени възможности чуждестранни компании да инвестират тук."

"Основните проблеми в Косово са безработицата, икономическите условия, а от новото правителство очакваме по-добри условия за по-добър живот, смята и Беса Селмани, учителка по история. Да, смятам, че Косово има една много здрава младеж, образована младеж с нови идеи, която може да направи много за бъдещето на страната. Новото поколение има по-добри условия за развитие на способностите си за едно по-добро бъдеще. Условията сега са много по-добри, отколкото за предишното поколение."

Снимка: AP/БТА