Мъж беше изваден изпод развалините на джамия дни след като тя бе разрушена от земетресението с магнитуд 6,9, разлюляло индонезийския остров Ломбок, заявиха властите, цитирани от ДПА и БТА.

"Слава Богу, някой бе спасен от рухналата джамия. Да се надяваме, че ще бъдат спасени още хора", написа в Туитър говорител на Националната агенция за реакция при бедствия и аварии.

Спасеният мъж, изваден под руиините на джамията

Снимка: АП/БТА

На видеозапис, публикуван от говорителя, се вижда мъж с роба и мюсюлманска шапчица да плаче, докато спасители му помагат да ходи, след като е бил изваден от руините.

По официални данни от снощи жертвите на земетресението в неделя са 98, но представител на местните власти заяви пред телевизионния канал "Метро", че са загинали 142 души.

Откакто вчера в спасителната операция се е включил багер, изпод развалините на джамията са извадени три тела, съобщи "Метро". По думите на говорителя на агенцията в момента на труса в храма в селището Танджун е имало доста молещи се. Мухамад Маруф, един от участвалите във вечерна молитва, заяви, че когато земята се разлюляла, той успял да избяга от рухващата сграда заедно с още шест души.

Двеста трийсет и шест души са ранени при земетресението, а над 20 000 са принудени да напуснат домовете си, които или са понесли материални щети, или са били разрушени. Броят на жертвите се очаква да се увеличи, защото спасителите продължават да достигат до нови и нови райони.

Земетресението стана точно седмица след като малко по-слаб трус предизвика гибелта на 20 души на о-в Ломбок, популярна туристическа дестинация.

Индонезия е разположена в така наречения Огнен пръстен, зона, известна с чести вулканични изригвания и земетресения.

Жена е била извадена жива от развалините на рухнало магазинче на о-в Ломбок, предаде Ройтерс. В момента на земетресението жената 23-годишната Надя Реванале е пазарувала. Съседи чули викове за помощ, идващи изпод развалините, и подали сигнал на спасителите, на които отнело четири часа да я извадят.

Кадър от видеото по спасяването на мъжа, открит под руиините на джамията

Снимка: АП/БТА

Търсят оцелели след земетресението

Снимка: АП/БТА

Откакто вчера в спасителната операция се е включил багер, изпод развалините на джамията са извадени три тела

Снимка: АП/БТА

Броят на жертвите се очаква да се увеличи, защото спасителите продължават да достигат до нови и нови райони

Снимка: АП/БТА