Совалката трябваше да потегли на последната си мисия тази вечер в 19,47 часа по Гринуич, цитира ги БТА.

За отлагането бе съобщено изненадващо само три часа преди старта, когато астронавтите вече бяха потеглили към стартовата площадка. Техническият проблем е свързан с повреда в два нагревателя на една от допълнителните установки, захранващи хидравличната система на кораба.
Инженерите не са могли бързо да установят на какво се държи проблемът и са решили да отложат старта.

Макар в официалното съобщение на НАСА да се казва, че изстрелването се отлага за неделя, според цитиран от Асошиейтед прес коментатор следващият опит ще бъде направен в понеделник.

На изстрелването щеше да присъства и президентът на САЩ Барак Обама със семейството си. Това щеше да е първият случай, при който американски държавен глава става свидетел на такова събитие.
На изстрелването се очакваше да дойде и депутатката Габриел Гифърдс, която беше простреляна в главата при атентат в Аризона в началото на годината. Съпругът й Марк Кели е капитан на екипажа.

Междувременно руският товарен кораб "Прогрес" в 17,29 ч. успешно се скачи с Международната космическа станция, съобщи ИТАР-ТАСС. На борда си той носи над 2,6 тона товар - продукти, вода, гориво и оборудване, подаръци за екипажа на станцията - трима руснаци, двама американци и италианец, както и нов блок за системата за регенерация на кислород.