От днес вече е факт: основаният от американския милиардер Джордж Сорос университет се премества от Будапеща във Виена. В 13 ч. (14 ч. българско време) днес Сорос е разпространил официално съобщение по този въпрос, предаде БТА.

Американският милиардер предприе тази стъпка, след като на 1 декември изтече ултиматумът, който университетът постави на унгарското правителство, че ако то не подпише споразумение, гарантиращо по-нататъшното съществуване на университета, той или части от него ще се преместят във Виена.

Очаква се днес следобед Джордж Сорос да пристигне във Виена за разговори с кмета Михаeл Лудвиг.

Съобщението не е новина тук и не изненадва никого. Икономическата агенция на Виена, която се грижи за привличането на чуждестранни фирми в града, и ръководителите на университета вече са планирали преместването на създаденото през 1991 г. учебно заведение.

То ще се извърши на два етапа. Още следващата година новопостъпилите ще следват в австрийската столица. Заниманията ще се провеждат във временна сграда, докато през 2023/2024 година завърши цялостното преместване и студентите започнат обучение в прекрасния сграден комплекс на бивша болница, построена от архитекта на Виенския сецесион Ото Вагнер, носеща неговото име. Дотогава болницата ще бъде преустроена за целите на университета.

Все още не е изяснен въпросът кои специалности ще бъдат преместени във Виена и кои ще останат в Будапеща.