Москва никога не се е месила в изборния процес в САЩ, заяви руският президент Владимир Путин на специална пресконференция след срещата му с американския президент Доналд Тръмп, предаде АФП,  цитирана от БТА.

Тръмп засегна темата за руската намеса в американските избори.

"Трябваше да повторя това, което вече съм казвал много пъти - руската държава никога не се е не планира да се меси във вътрешните работи на САЩ", категоричен бе лидерът на Кремъл.

На свой ред Тръмп заяви, че е прекарал "много време", оказвайки натиск върху руския си колега по темата за вмешателството в изборите.

"В рамките на днешната среща засегнах въпроса за намесата на Русия в нашите избори. Усетих, че най-добре е това съобщение да бъде предадено лично", подчерта Тръмп на съвместна пресконференция. Същевременно Тръмп допълни, че руският му колега е имал "интересна идея" по въпроса.

Президентът на Русия Владимир Путин, коментирайки обвиненията към Русия за "намеса" в американските президентски избори, заяви, че милиардерът Джорж Сорос "се бърка навсякъде", но това е позиция на частно лице, предава РИА Новости.

"Сорос, например, се бърка навсякъде. Това какво е? Позиция на американската държава? Не, това е позиция на частно лице", заяви Путин. 

В предварителното си изказване на пресконференцията след срещата Тръмп каза, че няма причини да вярва, че Москва се е намесила чрез компютърно хакерство в изборите и че руският лидер "изключително твърдо и решително отрече такава намеса", отбеляза и Ройтерс.

Запитан дали вярва на американските разузнавателни служби, които стигнаха до извода, че Русия се е намесила в изборите, Тръмп призна, че шефът на ЦРУ му е казал, че Русия е виновна, но че той не е убеден в това.

Президентът нарече продължаващото разследване "бедствие" за САЩ и каза, че то е разделило Америка от Русия, влошавайки отношенията между двете страни. "Тези отношения НИКОГА (подчертано от Тръмп) не са били толкова лоши заради дългогодишните прояви на глупост и инат от страна на САЩ".

На пресконференцията Тръмп бе подканен от репортерите да каже поне една критична дума по адрес на Русия, но той нееднократно отказа. Запитан дали Русия изобщо има някаква вина за влошените отношения, той каза: "И двете страни са виновни. Мисля, че САЩ се държаха глупаво".

Ройтерс обръща внимание, че топлите му думи по адрес на Русия са в ярък контраст с казаното от него миналата седмица, когато нахока американските съюзници на срещата на върха на НАТО, че не дават достатъчно пари за общата отбрана.

Президентът на Русия призна още, че позициите на Москва и Вашингтон по отношение на Крим се различават, но за Русия "въпросът е закрит", предаде ТАСС.

"Позицията на президента (на САЩ) за Крим е известна и той се придържа към нея, той говори за незаконността на присъединяването на Крим към Руската Федерация", констатира Путин на съвместната пресконференция след края на срещата на върха САЩ - Русия.

При това той подчерта: "Ние имаме друга гледна точка, смятаме, че проведохме референдум в строго съответствие с международното право и Устава на ООН".

"За нас, за Руската Федерация, този въпрос е закрит. Това е всичко", заяви още Владимир Путин.

Финландия е готова при необходимост да организира нова руско-американска среща на върха, каза днес външният министър на страната Тимо Сойни, цитиран от ТАСС.

"Ние можем добре да организираме такива мероприятия, - каза той. - Гордея се със своите подчинени, че успяхме за две седмици да подготвим всичко", каза той след приключването на срещата между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки днес.

Късно тази вечер Тръмп отпътува от Финландия, съобщи местната полиция в Туитър. Посочва се обаче, че ограниченията в движението по улиците все още не са премахнати "заради продължаващото пребиваване на други гости в страната".