Това съобщи управителят на фирмата "Зодиак морски агенции-Варна" ООД Продан Раданов, цитиран от БТА. Българските моряци са на възраст от 34 до 46 години.

Единият от тях е старши помощник-капитан на кораба. Двамата работят като фитери, останалите - бластьор и готвач. Българите се качили на борда през октомври и ноември, а последните моряци - на 19 декември. Раданов посочи, че семействата им вече са информирани за инцидента.

Химикаловозът "Сейнт Джеймс парк" плава под флага на Великобритания, посочи Раданов. Курсът му е от Испания към Тайланд. Превозва 13 185 метрични тона химикал, който спада към групата на неопасните товари.

Корабът подал сигнал за бедствие вчера в 16.20 ч. българско време. Похищението му било потвърдено от английски военен кораб, намиращ се в района, в 19.10 часа. Раданов посочи, че с кораба все още не е осъществен контакт.

Корабът с водоизместимост 7926 тона, има на борда си 26 души екипаж, сред които моряци от България, Русия, Украйна, Румъния, Филипините, Полша, Грузия, Индия и Турция. Руснаците са трима, украинците са двама, българите са петима, индийците са шестима, филипинците са трима, румънците са двама, турците са трима. Има и по един гражданин на Грузия и на Полша.
Говорител на базираната в Лондон компания "Зодиак меритайм ейджънсис" (Zodiac Maritime Agencies Ltd) заяви за Прес асосиейшън, че няма информация някой от екипажа на кораба да е пострадал при похищението.

Говорител на военноморските сили на ЕС уточни, че корабът е бил отвлечен, докато е плавал в така наречения Препоръчан за плаване международен транзитен коридор и сега се отправя към сомалийските брегове. Коридорът беше създаден през февруари тази година, за да защитава плавателните съдове от пиратски атаки в Аденския залив. В него патрулират кораби на многонационалните сили.

Същият ден, в който плениха британския химикаловоз "Сейнт Джеймс парк", сомалийските пирати са пленили и  сингапурски контейнеровоз  "Кота Ваджар". Плавателният съд вече е освободен, потвърди военноморската мисия на ЕС НАВФОР, която патрулира акваторията на Аденския залив.

"Получихме 4 милиона долара откуп и освободихме 21-членния екипаж", заявил за Ройтерс представител на пиратите, представил се като Мохамед. "Кота Ваджар" бе отвлечен на 15 октомври в Сейшелския архипелаг, докато следваше курс от Сингапур към кенийското пристанище Момбаса.