Снайперисти отстреляха от хеликоптери над 5000 диви едногърби камили в Австралия в рамките на кампания, която цели да се намали свързаната с тези животни заплаха за местното население в контекста на върлуващата в страната суша, предаде Франс прес.

Властите в щата Южна Австралия оповестиха, че търсещи вода и храна големи стада камили доближават обитаеми райони, застрашавайки резервоарите с вода на селища и причинявайки щети, като същевременно представляват опасност за автомобилистите.

2019 г. бе най-горещата на острова-континент, откакто се води статистика. Това доведе до големи горски пожари, които все още опустошават някои райони на страната.

Петдневната кампания за избиване на едногърби камили приключи в неделя в обитаваната от аборигени северозападна част на щата Южна Австралия.

Разбираме загрижеността на защитници на животните, но има много дезинформация, що се отнася до живота на животни от неендемични видове в отдалечени райони със сух климат, отбелязаха властите.

Едногърби камили са били внесени в Австралия през 40-те години на 19-и век от колонизатори, които ги използвали за изследвания и транспортиране на стоки преди построяването на железопътните линии. Около 20 хиляди камили са били внесени от Индия за 60 години. Заради благоприятните условия за живот и липсата на застрашаващи ги хищници те се размножили бързо и се превърнали в заплаха за водоизточниците, местната флора и фауна, а вече и за населението.

Днес Австралия е страната с най-многобройна популация диви едногърби камили в света, които според официални данни са били 1 милион към 2000-ата г. След това популацията им намаляла с една четвърт заради сушата.