Подозренията около съдбата на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги са сред водещите теми в турския печат днес. Под заглавие "Ужасяващо твърдение" в. "Коркусуз" помества твърдения, според които е възможно Кашоги, изчезнал от 2 октомври, след като влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, да е бил не само убит, но и разчленен.

57-годишният журналист, който работел за в. "Вашингтон пост", отишъл в консулството, за да уреди документи за предстоящия си брак. Оттогава той е в неизвестност. Има подозрения, че Кашоги може да е бил убит, а изчезването му се свързва със саудитски екип от 15 души, които пристигнали със самолет, докато журналистът бил в консулството. Според твърденията е възможно именно този екип да е убил Кашоги.

Ясин Актай, съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви вчера, че Кашоги не е напускал "по нормален начин" саудитското консулство в Истанбул. Има подозрения обаче, че той може да е бил разчленен, за да може да бъде изнесен по-лесно от сградата, посочва "Коркусуз".

За "смразяващи кръвта" подробности около кризата с изчезналия журналист пише и в. "Карар". Позовавайки се на предположения на източници от сигурността, вестникът пише, че Кашоги вероятно е бил убит, а тялото му - изнесено от консулството. Твърдението, че той е бил убит е било потвърдено "от няколко източника" пред Туран Къшлакчъ, председател на Турско-арабската медийна асоциация, в която членува и Кашоги, пише "Карар". Вестникът цитира също изказването на съветника на Ердоган, който е посочил, че са били прегледани всички камери в района и че Кашоги не е напуснал консулството жив. "Дали след като е бил убит, са били направени някои неща, за да бъде изнесен по-лесно, не знаем", добави Ясин Актай.

"Карар" посочва, че консулството е отрекло да има някаква връзка с изчезването на журналиста, като посочило, че 15-членната делегация представлявала екип по сигурността, който пристигнал "със съгласието" на Турция, за да участва в разследването.

"Мистерията Кашоги", гласи заглавието по темата на в. "Гюнеш". Изданието се спира върху пристигането на 15-членния екип в същия ден, в който журналистът е отишъл в консулството. Още същата вечер въпросната делегация си тръгнала. "Гюнеш" посочва, че това, че саудитските власти изчакаха 4 дни, преди да отворят консулството за проверка и че не направиха убедително изявление по случая е "разпалило хипотезите" по случая на Кашоги.

Междувременно близките на журналиста продължават да чакат пред сградата на консулството в Истанбул, пише в. "Милят".

"Кашоги е извън записите", отбелязва в заглавие в. "Таквим". Вестникът посочва, че кореспондент на Ройтерс е бил допуснат в сградата на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и е обиколил зданието заедно с генералния консул. Когато обаче били поискани записите на охранителните камери, консулът обяснил, че няма записи от камерите в сградата.

Превод: БТА