Голямо мнозинство, над 90% за присъединяване към Русия, отчетоха властите в непризнатите ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област след референдумите, които Западът, ЕС, НАТО и Г-7 обявиха за незаконни и предупредиха, че няма да признаят.

При обработени 100% от протоколите в ДНР съобщават, че "за" са гласували 99,23% от избирателите, съобщи тамошната администрация, цитирана от ТАСС и останалите руски медии. В Луганска област или тъй наречената ЛНР, за влизане в състава на РФ са гласували 98,42% от жителите. В Херсонска област процентът е 87,05%, а в Запорожка област - 93,11%. Членовете на съответните избирателни комисии обявиха референдума за проведен и утвърдиха резултата от вота, предаде "Известия".

Четирите области представляват около 15% от украинската територия и се твърди, че в тях живеят около 8 милиона души. Очаква се скоро време Русия да ги обяви за свои. Властите съобщиха, че провеждането на референдумите е било следено на място от 133 наблюдатели от 28 страни. В различни избирателни участъци в Донецк и Макеевка са присъствали представители на Великобритания, Германия, Сирия, Испания, Того, Колумбия, ЮАР, Гана, Сърбия, Индия, Исландия и Латвия.

Украйна и съюзниците й разглеждат референдумите като още един опит за ескалация на войната.

"Фарсът в окупираните територии дори не може да бъде наречен имитация на референдум. Какво ще бъде обявено всички знаехме предварително. Разузнаването даже не се наложи да се старае да разбере. Предварително договорените цифри бяха публикувани в руските медии. Русия даже не се опита да го прикрие", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Снимки: АП/БТА

Той призова Русия да бъде лишена от членство в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички международни организации.

Международни наблюдатели за референдума в Донбас

Скрийншот: Телеграм

Съветът за сигурност заседава извънредно заради така наречените референдуми, които се проведоха в окупираните от Русия украински територии. Според резултатите, над 96% от гласувалите са подкрепили присъединяването към Москва.

В Украйна лидерите на самопровъзгласилите си републики се очаква официално да поискат присъединяване към Русия. В петък е планирана реч на руския президент. Според британското военно министерство тогава Путин ще обяви анексирането на окупираните райони. Украйна и западните държави заклеймиха вота.

Медведев: Добре дошли у дома, в Русия

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира резултатите от референдумите, организирани в четирите украински области, които са под руски контрол. 

"Резултатите са очевидни. Добре дошли у дома, в Русия!", написа вчера той в канала си в "Телеграм", съобщи ТАСС.

Дмитрий Медведев

Снимка: БТА/AP

Плебисцитите, отхвърлени от Киев, Вашингтон и ЕС като фиктивни и незаконни, се състояха на 23 - 27 септември. Властите на контролираните от Русия райони обявиха, че за влизане в Русия са гласували от 87 на сто до 99 от участвалите във вота.

 Олаф Шолц: Фалшивите референдуми на Русия няма да променят позицията на Берлин

Фалшивите референдуми на Русия в окупираните украински територии няма да променят позицията на Берлин, каза германският канцлер Олаф Шолц пред днешното издание на в. "Нойе оснабрюкер цайтунг".

"Няма да приемем резултатите от тези фалшиви референдуми и подкрепата ни за Украйна няма да отслабне", заяви Шолц.

Олаф Шолц

Снимка: БТА/АП

Москва организира референдуми в четири окупирани украински области - Херсонска, Донецка, Луганска и Запорожка, за да оправдае присъединяването им към Руската федерация, припомня изданието.

По спорната тема за доставките на оръжие за Украйна Шолц запазва позицията си, че Украйна незабавно ще получи съветски танкове и бойни машини на пехотата в изправно състояние от други страни в НАТО, чиито запаси след това постепенно ще бъдат попълнени от Германия и други държави със западно оборудване на принципа на т. нар. кръгова размяна.

"Германия подкрепя Украйна по най-добрия възможен начин и наред с това прави всичко възможно да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия", подчерта Шолц и отбеляза, че това съответства и на желанията на мнозинството германски граждани.