Втори ден в 4 области на Украйна под руски контрол ден се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация. Кремъл обяви, че след допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола, а Западът и Киев осъдиха провеждането на референдумите, което се приема за стъпка към анексирането на тези територии към Русия, и заявиха, че няма да признаят резултата.

Т. нар. референдуми се провеждат в сепаратистките региони Донецк и Луганск и в контролираните от руската армия Херсонска и част от Запорожка област до 27 септември.

Украинските власти съобщават, че на хората е забранено да напускат окупираните територии, докато върви допитването, въоръжени групи обикалят домовете, а служители са заплашвани с уволнение, ако не участват във вота.

По думите на жители от Запорожкия регион, руски военни ходят от врата на врата, и приканват жителите да отговорят устно на въпроса дали искат да бъдат част от Руската федерация.

Отговорите се записват в списъци. Според руските държавните медии, този вид гласуване е с цел сигурност. Допитването 4-те оббласти продължава до 27 септември.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за създаването на 20 военни администрации в населени места в Луганска област, които не са под контрола на Киев, става ясно от документ, публикуван на сайта на украинския президент.

От публикацията в президентския сайт се разбира също така, че селски военни администрации следва да бъдат създадени в населени места като Станица Луганска, Широкий, Марковка, Новопсков и др.

Украинският президент също така нарежда на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна и на областните власти да вземат всички необходими мерки за създаването на тези администрации.

По-рано Зеленски подписа аналогичен указ за създаването на 15 военни администрации в населени места в Херсонска област, чиято територия от март е под контрола на руските сили.

Украинският президент Володимир Зеленски призова света да осъди "псевдореферендумите".

"Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите - те ще бъдат категорично осъдени , както и на престъпната мобилизация, която окупаторите в момента се опитват да осъществят в Крим и други части на Украйна, които засега контролират. Това не са просто престъпления срещу международното право и законите на Украйна. Това са престъпления срещу конкретни хора, срещу нацията."

След допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола над окупираните райони, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му ако тези територии се присъединят към Русия, там ще започне да действа руската конституция.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон никога няма да признае украинската територия като нещо различно от част на Украйна.

Съединените щати "ще работят със съюзниците си и партньорите си, за да въведат допълнителни санкции срещу Русия, които ще бъдат бързи и сурови", ако Москва анексира украински територии, заяви президентът на САЩ.

"Референдумите, организирани от Русия, са пародия, лъжовен претекст, с който да бъде направен опит за насилственото анексиране на части от Украйна", изтъкна Байдън.

Съединените щати вече въведоха няколко пакета с икономически и финансови санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна.

Лидерите на държавите от Г-7 призоваха всички държави да "отхвърлят категорично тези псевдореферендуми".

Европейският съюз също вече изрази позиция, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции.

Русия трябва да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН, заяви председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел.

Според него, когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, война, която е осъдена от Общото събрание, отстраняването на този член, трябва да бъде автоматично.

"Използването на правото на вето би трябвало да е изключение, но то се е превърнало, както видяхме, в правило. Необходима е реформа, и то спешно", каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е изисквал Русия да бъде лишена от правото си на вето, докато води война, припомня агенция Ройтерс.

Китай призовава за зачитане на "суверенитета и териториалната цялост на всички страни".