Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че срещата на върха на Г-20 го е разочаровала, но все пак не е смазала надеждите му. Световните лидери пък определиха постигнатото на срещата им в Рим като напредък за справяне с нарастващата заплаха от глобалното затопляне.

"Напускам Рим с неосъществени надежди, но поне те не са смазани", написа Гутериш в "Туитър".

Сега е ред на конференцията КОП26 в Глазгоу да реализира целта да не се допусне повишаване на температурите с повече от 1,5 градуса по Целзий, допълни той.

Лидерите на Г-20 договориха по-рано днес заключително комюнике от срещата си, в което призоваха за "значими и ефективни" действия за ограничаване на глобалното затопляне, но предложиха малко конкретни ангажименти или детайли за това, как възнамеряват да постигнат целите за ограничаване на въглеродните емисии.

В съвместното си изявление участничките във форума заявяват, че Г-20 ще се придържа към обещанията, поети в Парижкото споразумение за климата. В текста има призив за съществени и ефективни действия на всички страни за постигане на целта глобалното затопляне да не надвишава 1,5 градуса по Целзий спрямо нивата от прединдустриалната епоха, но не се посочва краен срок за изпълнението на тези обещания.

Прави се уточнението, че в проекта на заключителната декларация като краен срок за прекратяване на увеличаването на температурата е посочен "средата на века". Тогава трябва да се постигнат нулеви нетни емисии на парникови газове, както и призив за действия през настоящото десетилетие за промени в националните планове за намаляване на емисиите.

Лидерите на най-големите световни икономики се договориха да спрат общественото финансиране за електроцентрали, захранвани с въглища, в чужбина, но не определиха цел за постепенно изключване на въглищата от енергинийния микс на собствените си икономики, предаде Асошиейтед прес.

При закриването на форума италианският премиер Марио Драги, който бе домакин на събитието, обяви, че Италия почти ще утрои финансовия си принос за борба с климатичните промени до 1,4 млрд. долара годишно през идните пет години.

Г-20 видяха напредък в преговорите за климата

Германската канцлерка Ангела Меркел похвали свързаните с климата заключения от срещата на Г-20, определяйки ги като "добър сигнал" за международната климатична конференция в Глазгоу, предаде ДПА.

Меркел отбеляза, че членовете на Г-20 за първи път от 2016 г. съвместно са се ангажирали с Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Лидерите на водещите икономики от Г-20 постигнаха важен напредък за справяне с нарастващата заплаха от глобалното затопляне, заяви италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс. Той определи срещата на върха като успешна, отхвърляйки критиките на активисти за климата, че Г-20 не е направила достатъчно.

"Лидерите от Г-20 поеха значителни ангажименти . . . Лесно е да предлагаш трудни неща, а е много, много трудно да ги изпълниш в действителност", каза Драги.

По думите му за първи път всички страни от Г-20 са се съгласили, че е важно да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, което според учени е от съществено значение, за да се избегне катастрофа.

Американският президент Джо Байдън призова останалите световни лидери да предприемат действия за намаляване на проблемите със снабдяването и да предотвратят тяхното възникване в бъдеще.

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че глобалните усилия за борба с климатичните промени биха се провалили, ако не бъде постигнат успех в преговорите на конференцията КОП26 в Глазгоу.

"Страните, които имат най-голяма отговорност за емисиите в исторически план и в днешно време, все още не поемат справедливия си дял от работата", каза той пред репортери след срещата на върха на Г-20 в Рим и преди да замине за конференцията в Глазгоу.

"Ако искаме да не допуснем КОП26 да се превърне в провал, тогава това трябва да се промени, а аз трябва да бъда ясен, че ако Глазгоу се провали, тогава се проваля цялата работа", заяви Джонсън.

Той каза, че обещанията, направени в Парижкото споразумение за климата, започват да звучат "откровено кухо" шест години по-късно, посочва Асошиейтед прес.

Според премиера ангажиментите, които лидерите от Г-20 са поели за борба с климатичните промени, са "капки в бързо затоплящия се океан".