Отговорът на Иран след убийството на генерал Касем Солеймани ще бъде вип персона от американска страна, а основната битка ще бъде с изразено хибриден характер - това прогнозира в предаването "Лице в лице" по bTV Славчо Велков - специалист по антитероризъм.

Считаният за втори човек в Иран след Аятолах Али Хаменей беше убит при американска безпилотна атака край международното летище в Багдад. Хиляди души изпълниха улиците на иранската столица Техеран за погребението му.

Има признаци на нарастване на напрежението в региона, каза още Славчо Велков и посочи, че резултатите от това ще бъдат с глобален характер.

"За първи път от много години беше издигнато в свещения град Кум на купола на джамия знамето на отмъщението - кърваво алено знаме. След това Израел незабавно пристъпи към спешно съвещание с военачалниците и шефовете на тайните служби - забрани достъпа и затвори постъпите към планината Хермон. За първи път в историята на Израел министър-председател обяви, че Израел е ядрена държава и може да нанася такива удари", обясни Славчо Велков.

По думите му Ислямска държава се радва от убийството на Солеймани. Според него Турция предпочита дипломатичния език в случая. Той припомни, че турският външен министър се е обадил на иранския си колега, за да изкаже съболезнованията си.

"Генерал Касем Солеймани беше голям военначалник. Това е човек, който не се е криел от никого, с огромен авторитет в региона и ислямския свят. С убийството му не се решиха никакви проблеми, но се създадоха такива", отбеляза още експертът по антитероризъм.

Според него убийството му не може да се сравнява с унищожаването на Осама бин Ладен или ал Багдади.