Властите в Северна Македония заявиха, че са взети всички мерки обявените делегации, които искат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, да могат да го направят в мирна и спокойна обстановка, че няма да бъдат допуснати инциденти, но и "обиди към македонския народ и държава или поведение, което да смущава чувствата на македонските граждани", предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

В двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев, днес ще бъде отбелязана 151-та годишнина от рождението му.

"Ще има установен ред, за да не се допуска инцидент, който да служи за постигане на целите на радикалните структури, които действат. Никой, който си помисли да обиди по някакъв начин македонската държава и македонския народ с транспаранти или знамена на чужди държави, няма да може да го направи и ще си понесе последствията", каза в интервю за Канал 5 вчера министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. Той отбеляза, че сътрудничеството с МВР на България е на високо ниво, а полицията в Северна Македония "има сериозен капацитет да отговори на всички предизвикателства и да не допуска нарушаване на обществения ред и спокойствие".

Спасовски се обърна и към "всички тези патриотични институти или сдружения да се откажат от идеи, които биха нарушили обществения ред и спокойствие и сигурността на държавата".

От патриотичния институт на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заявиха преди дни, че ще организират стража на гроба на Гоце Делчев, за да го пазят, а призив за мирно и достойно отбелязване на годишнината отправи и председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който също ще положи цветя на гроба на Гоце Делчев.

Полицейско присъствие около църквата "Св. Спас" в Скопие има още от понеделник, а от четвъртък вечерта бяха въведени засилени мерки сигурност. Затворени са всички подстъпи към църквата, а две от улиците, през които ще бъдат допускани делегациите, които да почетат Гоце Делчев ще бъдат със специален режим на движение.

От страна на властите в Република Северна Македония цветя ще положи президентът Стево Пендаровски, а правителствена част от делегацията ще бъде водена от премиера Димитър Ковачевски, като в нея са включени още първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите, Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска.

От България, за да положат цвете на гроба на Гоце Делчев, пристигат вицепремиерът по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник министърът на МВР Венцислав Катинов, както и представители на посолството на страната ни в Северна Македония.

В двора на църквата, където е и гробът на Гоце Делчев, ще бъдат допускани само операторите и фотографите, а журналистите, които са специално акредитирани за отразяване на отбелязването на годишнината, ще бъдат разположени на платото около нея. Изявления на политиците, които ще поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев не са предвидени, уведомиха акредитираните журналисти от правителствената пресслужба.