От правителството на Република Северна Македония обявиха делегацията, която ще постави венци и цветя на гроба на Гоце Делчев на 4 февруари в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие.

В нея участва президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, а правителствена част от делегацията ще бъде водена от премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. В делегацията са включени още първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска - Стойчевска.

Рано сутринта на 4 февруари и председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, заедно с други членове на партията, ще почетат Гоце Делчев, съобщи Мицкоски и призова за спокойно отбелязване на годишнината, а гражданите да не се поддават на провокации.

"Имам информация за проведени (от полицията) информационни разговори и използвам случая да призова гражданите на (Република Северна) Македония да не се поддават на провокации, каквито има всеки ден, и които имат една-единствена цел и облагодетелстват правителството и източната ни съседка. Поддаването на всяка провокация не е в полза на македонския народ и на (Република Северна) Македония", заяви по време на посещение в община Карбинци Мицкоски.

Още от началото на седмицата около църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев има полицейско присъствие.

В изявление след работната среща на двамата министри на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник, Спасовски каза, че няма да бъдат допуснати инциденти по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, за да почетат Гоце Делчев, "да не участват в правонарушения или провокации".