Група граждани на Република Северна Македония са се събрали в петък посред нощ около полицейските заграждения в близост до църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев, чиято 151-ва годишнина ще бъде отбелязана в събота, съобщават медиите в Северна Македония.

Гражданите, наметнати със знамена със звездата от Вергина, тениски с надписи "Гоцева стража" и плакати с лика на Гоце Делчев твърдят, че ще останат до утре, а част от тях заявяват, че ще блокират и моста "Гоце Делчев" в знак на протест, защото движението им е затруднено и не ги допускат до църквата "Свети Спас".

Преди дни от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ призоваха за организиране на стража на гроба на Гоце Делчев, припомня БТА.

Честванията на годишнината на Гоце Делчев започват в събота в 9.00 ч. сутринта, а министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски каза по Канал 5, че обявените делегации, които искат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, ще могат да го направят в спокойна ситуация и за това са взети мерки.

От вчера подстъпите към църквата "Св. Спас" са затворени, а по две от улиците, които водят до нея, за утре е обявен специален режим на движение.

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония се обърна и към "всички тези патриотични институти или сдружения да се откажат от идеи, които биха нарушили обществения ред и спокойствие и сигурността на държавата".

"Ще има установен ред, за да не се допуска инцидент, който да служи за постигане на целите на радикалните структури, които действат. Никой, който си помисли да обиди по някакъв начин македонската държава и македонския народ с транспаранти или знамена на чужди държави, няма да може да го направи и ще си понесе последствията", каза Спасовски, пояснявайки, че полицията в Северна Македония "има сериозен капацитет да отговори на всички предизвикателства и да не допуска нарушаване на обществения ред и спокойствие".

По предварителна информация цветя на гроба на Гоце Делчев ще поднесат президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, а правителствена част от делегацията ще бъде водена от премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и в нея са включени още първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска.

От България, за да положат цвете на гроба на Гоце Делчев, в Скопие ще пристигнат вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.

В петък вечер българското Министерство на външните работи опроверга изказване на премиера Димитър Ковачевски, че правителството на Северна Македония не е получило съобщение, че наша делегация ще присъства на честването на Гоце Делчев. Посолството ни в Скопие е информирало официално властите в югозападната ни съседка, че официална българска делегация, начело с вицепремиера Иван Демерджиев, ще положи венец и ще отдаде почит на гроба на Гоце Делчев. Изпратени са и три вербални ноти - една вчера и две днес, уточняват от Външно министерство.