С протокола, който бе подписан миналия месец, правителствата на Република Северна Македония и България имат задължението в срок от две години след постигането и обявяването на каквито и да било резултати, да ги приложат и то двустранно, на принципа на реципрочност, заяви днес на пресконференция вицепремиерът по европейските въпроси в правителството на Република Северна Македония Боян Маричич във връзка с препоръките на съвместната Комисия по историческите и образователните въпроси, съгласувани от македонска и българска страна, съобщи МИА.

С протокола, който бе подписан миналия месец, правителствата имат задължение в срок от две години откакто са постигнати някакви резултати, да ги изпълнят, каза Маричич. Разбира се това става поетапно и през филтрите на институциите, отбеляза вицепремиерът Маричич.

Задача на Комисията е да утвърди точки и текстове за съвместно честване и евентуална корекция в учебниците. Маричич отбеляза, че този текст, който е договорен, и България, и Република Северна Македония имат задължението да го внедрят в своята система и това ще функционира на принципа на реципрочност, т.е. ще важи само ако се прилага заедно в двете системи.

Що се отнася до съдържанието на договореното, Маричич каза на пресконференция в правителството, че това зависи от историците, но напомни, че си струва да се спомене, че "в Комисията членуват седем топ историци, които ние като държава сме назначили, включително и онези, които междувременно са напуснали тази историческа комисия , които са се съгласили за текста около цар Самуил".

Подкрепяме изцяло работата на Комисията и ще помогнем с каквото можем като институция. Разбира се, ще внимаваме да защитим интересите си, защото имаме доверие на хората, които работят там, и всички стъпки, свързани с изпълнението на договореното, ще бъдат съгласувани с нашите филтри на институциите и с комисиите по учебниците и всички други инстанции в министерството на образованието и науката и правителството няма да предприема нито една стъпка едностранно, така че всичко, което ще направим, очакваме да направи и София, заяви вицепремиерът в правителството на Република Северна Македония Боян Маричич, цитиран от агенция МИА.