"Вижте сами това място": австрийският таблоид "Йостерайх" днес пусна лотария с възможна печалба уикенд в нашумялата вила в Ибиса, където е заснето видеото, накарало лидера на австрийската крайна десница да подаде оставка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предлагана под наем между 800 и 1100 евро на вечер през "Еърбиендби" (Airbnb), вилата, разположена на 8 км от главния град на Балеарските острови, има четири двойни стаи с бани и басейн, според този сайт.

Но най-привлекателен за щастливците, които ще спечелят, ще е големият кафяв диван, на който е заснет лидерът на Австрийската партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе, докато предлага на мнима племенница на руски олигарх важни публични пазари в замяна на скрито финансиране.

Видеото и скандалът

Това видео, чийто автори не са идентифицирани, е било заснето през юли 2017 г. на пиянска вечер, организирана в специално наетата вила, за да хване в капан лидера, станал пет месеца по-късно вицеканцлер.

Излъчването в петък на този запис от германските медии, няколко дни преди изборите за Европейски парламент на 26 май, накара Щрахе да се оттегли от всичките си постове и разби коалицията с консерваторите на канцлера Себастиан Курц.

Щрахе осъди "коварния" начин на действие и обяви, че ще подаде жалба. Той се извини за думите си, подчертавайки, че са били казани под влиянието на алкохол.

Курц ще се изправи в понеделник срещу вот на недоверие, внесен от опозиционна екологична партия. Днес новите министри, които са експерти, замениха политиците от АПС, напуснали правителството след скандала.

Новите министри в правителството на канцлера Себастиан Курц положиха клетва

Снимка: AP/БТА

Първи следи, водещи към разплитане на загадката около видеото

Всекидневникът "Пресе" съобщава, че са открити първите следи за разкриване на хората или човекът, който стои зад видеото, предизвикало правителствена криза в Австрия. Те водят към детективско бюро в Мюнхен и адвокат във Виена, който още през 2015 г. е предложил изобличителен материал за Австрийската партия на свободата /АПС/.

Както пише вестникът, следата води към адвокатът М., чиято кантора е в центъра на Виена. Той е организирал първата среща с хората, които са устроили клопката на бившия вече шеф на парламентарния клуб на АПС Йохан Гуденус и бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе на остров Ибиса и са заснели изобличаващото видео.

Но да започнем отначало историята така, както Йохан Гуденус е потвърдил пред "Пресе": през септември 2016 година умира Йон Гуденус, крайнодесен депутат от АПС, баща на бившия шеф на парламентарния клуб на партията Йохан Гуденус. След смъртта му фамилията иска да продаде част от именията си, състоящи се от земя и гори в област от Долна Австрия. Приятелка на Гуденус, която работи като брокерка на недвижими имоти, го свързала със споменатия адвокат. А той от своя страна казал, че познава латвийка, която търси такива земи и има намерение да се пресели с децата си в Австрия.

Според Гуденус, пише "Пресе", първата среща се състояла в кантората на адвоката в центъра на града, близо до катедралния храм "Щефансдом". Името й било Альона Макарова. За доказателство за платежоспособността на мнимата племенница на руски олигарх, адвокатът представил документ, според който латвийката (Макарова твърди, че има и латвийско гражданство - б.р.), вече е прехвърлила сума на сметката на адвоката, който ще изпълнява ролята на доверено лице до финализиране на покупко-продажбата.

На срещата присъствал и мъж, който се представил под името Юлиан Талер като собственик на детективско бюро в Мюнхен. Истинското име на мъжа е известно на редакцията на "Пресе", както и фирмата за сигурност, която действително съществува. Фирмата предлага детективски услуги по разясняване на случаи, преследвани от наказателното право. От края на 2018 г. интернет адресът на фирмата е офлайн.

Гуденус се срещал с мнимата латвийка още няколко пъти във Виена, по-чести са срещите му с човека, наричащ се Талер. Бившият политик от АПС казал на една от срещите, че той и Щрахе искали да карат отпуската си на Ибиса. Латвийката и Талер отвърнали, че и те по същото време ще бъдат на острова. Срещата се състояла във вила близо до столицата, близо седем часа продължили разговорите, придружени от алкохол. Няколко камери документирали срещата, останалото е австрийска вътрешнополитичееска история.

На редакцията на"Пресе" е известен фактът, че изобличителният материал е бил предлаган на няколко лица, година и половина по-късно попада в редакциите на "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел". В предоставянето на материала на редакциите може да е бил замесен и споменатият адвокат.

Между впрочем това не е първият път, когато представител на правосъдието се опитва да направи достояние на обществеността снимки и видеозаписи, изобличаващи ръководни политици на АПС. Според информации, с които разполага "Пресе", подобен случай има и преди провинциалните избори във Виена през 2015 г. На свързани с различни партии лица адвокатът М. тогава предложил снимки, които документирали как Щрахе участва в предаване на пари на ръка в един гараж. Хонорарът за снимките били шестцифрена сума. Освен това М. обещал да представи доказателство и за това, че Щрахе е употребявал наркотици.

Като източник на тези информации адвокатът посочил разочарован сътрудник в парламентарния клуб на АПС, който се чувствал изтикан в ъгъла от Щрахе. Тогава М. обяснил, че парите са необходими на партийния функционер да се вдигне финансово на крака. Акцията пропада. Никой не се съгласява да участва - доказателствата са недостатъчни, сумата е висока.

Не е ясно, коментира вестникът, кой е поръчал видеото от Ибиса. Изглежда, че е било планирано за предизборната борба през 2017 г., но акцията се провалила. Продуцентите може би са си останали с материала и разходите и са продължили да търсят някого, който да ги финансира. Най-късно в този момент действието се прехвърля в Германия. "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел" отричат да са платили за видеото, но може би зад тях стоят инвеститори.

"Пресе" запита адвоката защо е представил фалшив паспорт и втори път се е опитал да разпространява подобен материал. Неговият лаконичен отговор гласи: "Задължен съм да пазя тайна." Междувременно адвокатът си е наел адвокат, продължава "Пресе", който се е обадил в редакцията и е помолил от името на своя клиент за разбиране.