Апелативният съд в Букурещ остави в ареста противоречивия инфлуенсър Андрю Тейт и неговия брат, които са обвинени в създаване на организирана престъпна група, трафик на хора и изнасилване, предаде агенция Аджерпрес. Днес съдът потвърди и наложения запор върху имуществото в Румъния на бившия кикбоксьор, който се прочу в социалните мрежи с женомразките си забележки и с език на омразата. Тейт има 4,5 милиона последователи в Туитър.

Тридесет и шестгодишният Андрю Тейт, който има британско и американско гражданство, беше задържан на 29 декември в Букурещ заедно с брат си Тристан и две румънки. Снощи Апелативният съд в Букурещ потвърди мярката, наложена със съдебно решение от 30 декември, за удължаване на ареста им от 24 часа на 30 дни.

Така братята Тейт остават в предварителния арест, както и двете румънски гражданки, които бяха задържани заедно с тях и които са обвинени, че са подкрепяли престъпната им дейност. Едната жена е бивша полицайка и приятелка на Андрю Тейт. Съдът постанови всеки от тях да заплати 500 леи (близо 200 лв.) съдебни разноски.

Аджерпрес отбелязва, че съдебното заседание вчера е продължило няколко часа, а един от братята Тейт е дошъл в съдебната зала с Корана.

Според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) братята Тейт и двете млади жени са създали организирана престъпна група с цел набиране, настаняване и експлоатация на жени, като са ги принуждават да създават порнографски материали за разпространение в порнографски уебсайтове. Твърди се, че от тези дейности те са генерирали големи печалби.

Според румънските разследващи органи братята Тейт са заблуждавали младите жени, че търсят романтична връзка, след което са ги отвеждали в къща в окръг Илфов, където чрез физическо насилие и психически тормоз са ги принуждавали да правят видеоклипове, които са били публикувани в уебсайтове за възрастни.

Жертвите разказват пред следователите, че във вилата в окръг Илфов е било създадено студио за видеочат и че при пристигането си са били посрещани от въоръжена охрана. Освен това са били принудени да си направят татуировки с надпис "собственост на Тейт".

Досега са идентифицирани шест жертви, които са били сексуално експлоатирани от групата.

В рамките на разследването прокурорите от ДРПОПТ са запорирали няколко актива на братята Тейт в Румъния, включително сгради и луксозни автомобили.

На отделно заседание днес съдът отхвърли жалбата срещу запора върху имущество на Тейт в Румъния, потвърди говорителката на ДРПОПТ Рамона Бола.

Прокурорите, разследващи случая, досега са иззели 15 луксозни автомобила и над 10 имота и земя, собственост на регистрирани на тях компании. Ако прокурорите успеят да докажат, че братята Тейт са спечелили пари чрез трафик на хора, активите могат да бъдат използвани за покриване на разходите по разследването и за обезщетение на жертвите, уточни говорителката на специализираната румънска прокуратура.

Според Константин Глига, който е един от адвокатите, представляващи Тейт, мярката за конфискация е непропорционална на обвиненията.

Андрю Тейт напуска Обединеното кралство, след като срещу него там започва разследване по обвинение в сексуално посегателство. Смята се, че той живее в Румъния от 2017 г., посочва Асошиейтед прес.