Полша възнамерява да предостави на Украйна рота танкове "Леопард", но ще го направи само заедно със своите съюзници.

"Една рота танкове "Леопард" ще бъде предадена като част от действията на коалицията [съюзниците на Украйна]. Искаме това да бъде международна коалиция", заяви полският президент Анджей Дуда в Лвов след среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Танковата рота в полската армия се състои от 14 танка. Според открити източници Варшава разполага с общо близо 250 германски Leopard 2 от различни модификации.

През последните дни европейската преса писа, че Полша и Франция търсят разрешение от Германия като страна производител да предадат "Леопарди" на Украйна.

Досега съюзниците на Украйна не са й предоставили нито един танк западно производство.

След срещата в Лвов Володимир Зеленски заяви пред репортери, че вижда "много положителни сигнали" по отношение на доставката на танкове и очаква решения не само от Полша, но и от други държави.

"Очакваме единно решение. [Само] една държава няма да може да ни помогне с танкове "Леопард", защото ние се борим с хиляди руски танкове [...] Не искам да назовавам конкретни държави, но днес очакваме още един положителен сигнал от друга държава за доставка на модерни танкове от западен тип", каза Зеленски.

"Мисля, че нашите партньори трябва да съжаляват преди всичко за нашия народ, защото това е съкровище и потенциал за победа в тази война, а не да съжаляват за това, че този или онзи брой танкове ще бъдат прехвърлени на нашата държава", добави украинският президент.

Въпросният положителен сигнал не закъсня - Обединеното кралство последва Полша в обявяването на засилена военна подкрепа за Украйна.

От канцеларията на британския премиер Риши Сунак заявиха, че Великобритания ще увеличи подкрепата си за Киев и ще предостави на Украйна "военни технологии, които да помогнат за спечелването на войната".

Говорител на Даунинг стрийт №10 заяви, че Сунак е инструктирал министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс да "работи с партньорите" за "по-нататъшни и по-бързи действия в подкрепа на Украйна, включително предоставяне на танкове".

Тази новина беше предшествана от публикации в западните медии, че ако Украйна не получи модерни танкове, с които ВСУ да премине в настъпление, войната ще спре, което е от полза за Русия и може да доведе до победа за Москва.

Засега основният проблем за Киев е дори не толкова желанието на Запада да предаде бронирана техника на Украйна, колкото броят на тези бойни машини - танковете "Леопард" са мощни машини, но не са "чудодейно оръжие", което не може да бъде поразено от руската армия. Преди това командващият украинските въоръжени сили генерал Залужни заяви, че организирането на настъпление в едно направление са необходими стотици танкове, припомня украинската преса.

Днес руското министерство на отбраната заяви, че Соледар, за който от доста време се водят ожесточени боеве, е блокиран от юг и от север. Това значи, че пълното превземане на града, обявено вчера от ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, не е потвърдено от Москва.

В сводката на Министерството на отбраната на Русия се казва, че въздушнодесантни войски са блокирали града, докато Пригожин вчера твърдеше, че там се сражават само "вагнеровци".

От своя страна Украйна твърди, че Соледар не е под руски контрол. "Руснаците казват, че е под техен контрол, но това не е вярно", заяви говорител на източната групировка на ВСУ.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр пише, че "врагът се опитва да превземе града напълно, но не успява". Някои руски канали в Telegram също пишат, че градът все още не е напълно превзет и поне в северозападната му част ВСУ поддържа позициите си.

Руското министерство на отбраната също така съобщи днес, че е завзето село Подгородное североизточно от Бахмут. Украйна не е потвърдила това. В сутрешния доклад на Генералния щаб на украинските въоръжени сили селището не се споменава.

От Подгородное води път на северозапад, който се насочва към шосето Бахмут-Славянск, една от основните снабдителни артерии на Бахмут. Очевидно това е пътят, който руснаците искат да прекъснат, атакувайки както Подгородное, така и близките Благодатное и Красная гора.