Анексираните от Русия украински области трябва да бъдат включени в изпълнението на всички национални проекти, заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството. Голяма част от срещата на държавния глава с кабинета на министрите беше посветена на икономически въпроси. Владимир Путин обаче засегна и проблемите на руската армия и новите територии.

Путин обеща, че всички проблеми, свързани с материалното обезпечаване на частите, участващи в т. нар. "специална операция", ще бъдат решени.

"Новите региони на Руската федерация трябва да бъдат включени в изпълнението на националните проекти. Освен това подкрепата за жителите на освободените територии трябва да бъде осигурена още сега, въпреки продължаващите военни действия", каза Путин.

Той припомни, че е наредил на кабинета "до края на това тримесечие да изготви специална програма за развитието на новите федерални единици". "До 2030 г. те трябва да преминат на общоруското равнище на състоянието на инфраструктурата, на социалните услуги и много други параметри на качеството на живот", уточни президентът и разпореди на правителството, на федералните служби и на областните управители "да разработят всички детайли от тази програма по максимално ясен и координиран начин".

Президентът на Русия разкритикува липсата на поръчки за военни и граждански самолети от страна на производителите на самолети, като възложи на ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров да работи по въпроса с руското Министерство на отбраната.

Допълнителните приходи от нефт и газ в бюджета на страната възлизат на около 200 милиарда рубли, което ще реши всички проблеми, пред които е изправена Русия. Отстъпките от цената на руския петрол не би трябвало да създават проблеми за вътрешния бюджет и очаква конкретни предложения по този въпрос, каза още Путин.

Конкурентите на Русия използват политически инструменти, за да затруднят живота на руските петролни и газови компании.

Инфлацията в Русия през 2022 г. е 11,9%. Според Максим Решетников, ръководител на руското министерство на икономическото развитие, през второто тримесечие на тази година тя трябва да падне под целевите 4%.

Путин заяви, че е необходимо да се укрепи финансовият суверенитет на страната и да се постигне независимо развитие на държавата въпреки външния натиск.