Бенжамен Гриво, кандидатът за кмет на Париж, подкрепян от френския президент Еманюел Макрон, се оттегли от надпреварата заради разпространен видео със сексуално съдържание, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Междувременно руският художник Пьотр Павленски, който през 2017 г. подпали фасадата на клон от "Банк дьо Франс" в Париж, заяви, че той е качил в интернет записа, който световните медии не публикуват.

Павленски твърди, че е получил видеозаписа от "източник" - лице, което имало интимна връзка с Гриво по взаимно съгласие, пише в. "Либерасион", чийто журналист разговарял вчера с твореца, който живее в изгнание във Франция. Павленски заявил, че целта му била "да изобличи лицемерието" на Гриво.

Пьотр Павленски

Снимка: AP/БТА

"Този човек все търси опора в семейните ценности, иска да бъде кмет на семейства и винаги сочи за пример жена си и децата си. Но прави точно обратното. Не ме дразни хората да имат каквато си искат сексуална ориентация, ако щат да спят с животни, няма проблем, но трябва да са честни. Той иска да управлява града, а лъже избирателите. Аз вече живея във Франция, парижанин съм и това е от значение за мен", добавил 35-годишният руснак.

В сряда сайт разпространи видеозапис от интимно естество и съпътстващи съобщения, адресирани до жена, с твърдението, че изпращачът е бившият правителствен говорител Гриво. Вчера те плъзнаха из социалните мрежи и тази сутрин кандидатът се оттегли от участие в кметските избори в Париж.

Текстът, придружаващ видеозаписа на този сайт, е подписан "Пьотр Павленски".

"Заради недостойни нападки реших да оттегля кандидатурата си за местните избори в Париж. Това решение ми коства много, но моите приоритети са много ясни. На първо място е семейството ми, предполагам, че сте го разбрали", се казва в изявление на Гриво.

"Обявявайки моята кандидатура за кмет на Париж, знаех колко жестока ще е политическата битка. От една година семейството ми и аз сме обект на клевети, лъжи, слухове, анонимни атаки, публикуване на откраднати частни разговори, както и на смъртни заплахи. Един сайт и социалните мрежи разпространиха недостойни нападки, поставящи под въпрос личния ми живот. Моето семейство не заслужава това", се допълва в текста.

Гриво подчерта че "не е готов да излага повече семейството и себе си на атаки, в момент, в който всички удари са позволени".

Той освен това каза, че е разговарял с Макрон, който, по думите му, го е уверил в пълната си подкрепа каквото и решение да вземе, като същевременно го е призовал за защити близките си.

42-годишният Гриво е смятан за близък до президента и беше един от първите му политически поддръжници, които го подкрепяха за влизането му в Елисейския дворец.

През януари 2019 г. скандалният руски художник беше осъден във Франция на три години затвор за това, че подпали фасадата на банков клон.

Преди това Павленски се прочу с ред прояви срещу властите в Русия от 2012 до 2015 г. Той заля с бензин и подпали входната врата на сградата на Федералната служба за сигурност в Санкт Петербург, прикова скротума си към паважа на Червения площад в Москва и се показа пред публика със зашита уста в знак на протест срещу процеса срещу "Пуси райът". Тогава му бяха наложени големи глоби и лежа и седем месеца в ареста.

Вижте част от неговите прояви във видеото: