Бившият говорител Анди Коулсън е бил главен радактор на вестника през 2003-2007 г.
Той е задържан по подозрение в заговор за прехващане на комуникации и подозрение за корупция в лондонски полицейски участък, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Компанията "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок - издател на "Нюз ъв дъ уърлд", обяви вчера, че таблоидът със 168-годишна история престава да излиза. От няколко седмици журналистите на вестника са обвинявани, че са плащали на полицаи за информация и че са извършвали хакерски пробиви в телефонни съобщения на известни личности, жертви на престъпления и скърбящи роднини на убити войници, съобщават Ройтерс и АП.

ИТАР-ТАСС допълва, че през 2007 г. Коулсън подава оставка като главен редактор на вестника, когато полицията установява, че негов подчинен е организирал подслушването на резиденцията на престолонаследника принц Чарлз.
През май 2010 г. Коулсън е назначен за съветник на премиера Дейвид Камерън по връзките с обществеността, но през януари т.г. бе принуден да напусне заради подновяването на разследването за подслушванията.

Бившият редактор от отдела за кралски новини на британския таблоид "Нюз ъв дъ уърлд" Клайв Гудман също бе арестуван заради подозрения, че е плащал подкупи на полицаи, предаде Ройтерс, като се позова на източник от полицията. 53-годишният Гудман вече бе осъден на четири месеца затвор през януари 2007 г., след като хора от персонала на кралското семейство се оплакаха, че техни гласови съобщения за травма в коляното на принц Уилям са били подслушани.

Британската полиция обискира офиси на всекидневника „Дейли Стар”, след ареста на Гудман, който работил на хонорар в седмичното издание на вестника. От медията съобщиха, че полицията е претърсвала помещенията, където Гудман е работел, предаде "Фокус". 
След 2-часа полицаите си тръгнали с диск с информация за компютърната дейност на Гудман.

Регулаторът, който трябва да реши дали да позволи на компанията "Нюз корпорейшън" да купи сателитната телевизия "Бритиш скай броудкастинг", заяви, че решението ще отнеме известно време, предаде Асошиейтед прес. Министърът на културата, олимпийските игри, медиите и спорта Джереми Хънт обясни, че огромният обем подадени мнения в хода на публичните консултации ще забави процеса. Хънт ще вземе предвид всички фактори, "включително дали обявяването на закриването на "Нюз ъв дъ уърлд" има някакво влияние върху медийния плурализъм".

Дейвид Камерън призова за пълно разследване на дейността на "Нюз ъв дъ уърлд", като заяви, че британските политици твърде дълго са пренебрегвали проникването в телефони. Той добави, че ще има разследване и за медийната култура във Великобритания, като посочи, че всички партии, включително политиците в страната, имат да дават много отговори.

Премиерът поиска на мястото на Комисията по жалбите срещу печата да бъде създаден нов регулиращ орган, който да е независим от правителството и новинарската индустрия.

Британският вицепремиер Ник Клег негодува, че медийният регулатор е "негоден" и трябва да бъде заменен, след като вестниците са придобили твърде много власт, позволяваща им да "издигат хора или да им сриват живота", отбеляза Ройтерс.
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Ед Милибанд също разкритикува Комисията по жалбите срещу печата, като я нарече "беззъб пудел", и каза, че закриването на "Нюз ъв дъ уърлд" не би трябвало да позволи на изпълнителния директор на "Нюз интернешънъл" Ребека Брукс да се измъкне, без да понесе отговорността си.

Последна актуализация в 19,30 ч.