Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин заяви, че украинският град Бахмут, за който от месеци се водят тежки сражения, има повече символично, отколкото оперативно значение и не означава непременно, че Москва е превзела инициативата на бойното поле, съобщи Ройтерс.

"Мисля, че той (Бахмут) има по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна", заяви Остин пред журналисти по време на посещението си в Йордания и допълни, че не би прогнозирал дали и кога Бахмут ще бъде превзет от руските сили.

"Падането на Бахмут няма непременно да означава, че руснаците са променили хода на борбата", добави американският министър.

"Настъпва момент, в който е по-разумно да се отстъпи, отколкото да се понасят нарастващи загуби и съкрушителният морален удар от предаването на стотици, а може би и на хиляди обкръжени украински войници", съобщава в материал по темата Си Ен Ен.

Изтеглянето на украинските войски не е катастрофа, ако се извършва организирано.

"То трябва да се разглежда като рутинна тактика, а не като предвестник на катастрофа", казва бившият австралийски генерал Мик Райън.

Междувременно стана известно, че украинският президент Володимир Зеленски и командващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний не са постигнали съгласие относно това как украинската армия трябва да постъпи с Бахмут, съобщи междувременно в. "Билд".

Преди няколко седмици Залужний е препоръчал да се обмисли възможността за отстъпление от Бахмут, съобщава немското издание, като се позовава на няколко източника от украинското политическо ръководство.

Вестникът твърди, че позицията на Залужний се споделя от по-голямата част от бойците в Бахмут.

Украинското правителство е заявило пред "Билд" , че решението за защита на Бахмут е правилно. Според публикацията привържениците на защитата на града изхождат от предпоставката да попречат на руската армия да напредне и да ѝ нанесат тежки загуби.