Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей са единодушни, че е необходимо да се подготви международен отговор, с който да бъде възпряна употребата на химически оръжия в Сирия, предаде Ройтерс, като цитира кабинета на Мей.

Двамата лидери разговаряха по телефона, след като британските министри дадоха подкрепа на Мей да предприеме действия заедно със Съединените щати и Франция в отговор на използването на химически оръжия от правителството на сирийския президент Башар Асад.

"Двамата се съгласиха, че е жизненоважно употребата на химически оръжия да не остане безнаказана, както и че е необходимо да бъде възпряна по-нататъшна употреба на химически оръжия от режима на Асад", заяви в декларация премиерският кабинет след като президентът и министър-председателката разговаряха по телефона.
"Те се уговориха да продължат да работят заедно, за да изготвят международен отговор", се посочва в декларацията.

Потенциални мишени


САЩ разглеждат като потенциални цели за удари в Сирия осем обекта, съобщава РИА “Новости“ като цитира телевизия Си Ен Би Си. Според източник на телевизията в списъка са включени:
  • две военни летища,
  • изследователски център и
  • предприятие, за която се смята, че има отношение към производството на химическо оръжие.
Източникът  не уточнява в кои райони на страната се намират обектите, предаде БНР. Той обаче твърди, че сирийското командване разпределя военни самолети по летища под контрола на на руските Военно-космически сили, като разчита, че Съединените щати няма да нанасят удари по руски обекти. 

Париж: Отговорът е задължителен

Франция има доказателство, че сирийското правителство е извършвало нападения с хлор и е преминало границата и това може да накара Франция да предприеме въздушни удари, заяви вчера президентът Еманюел Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

Президентът не уточни дали Франция планира военни действия срещу правителството на Башар Асад. Той каза, че е разисквал редовно тази седмица с президента Доналд Тръмп какъв да бъде най-ефикасният отговор.

Макрон каза по телевизия Те Еф 1, че Франция няма да търпи режими, които смятат, че всичко е позволено.

Кабинетът на Макрон и френските военни не коментират въпроси на военното планиране, отбелязва АП. Евентуална военна намеса ще бъде първата военна операция на Макрон като президент във време на засилени вътрешни напрежения зарази реформата на трудовия пазар.

Френският президент не се нуждае от разрешение на парламента, за да предприеме военна операция. Френската армия досега не е атакувала пряко сирийски правителствени обекти, но Франция подкрепяше бунтовническите сили от самото начало на войната, започнала през 2011 г.

АП цитира експерта по геополитика в парижкия институт "Монтен" Доминик Моази: "Ние сме казвали, че няма да позволим употреба на химически оръжия, че това е червена линия. Ако не реагираме, ще покажем на останалия свят, че онова, което говорим, е без значение".

Експертът изтъкна опасностите от ескалация на конфликта и добави: "Нанасянето на удар срещу Сирия не е добро решение, но още по-лошо е да не предприемем нищо след употребата на химическо оръжие".

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на ново извънредно заседание, поискано от Русия за обсъждане на заплахата за международния мир от евентуални въздушни удари на САЩ и съюзниците им срещу Сирия. Заседанието ще се започне в 10 ч. нюйоркско време (17 ч. българско).