Взрив е избухнал на главната пешеходна улица "Истиклял" в центъра на Истанбул, предадоха световните агенции.

Първоначално валията на Истанбул Али Йерликая съобщи за най-малко 4 загинали и 38 ранени, но малко по-късно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че 4 души са загинали на място, а двама по-късно са починали в болница, ранените са 53.

Експлозията е избухнала малко след 16:20 ч. (15:20 българско време), когато по една от най-известните туристически улици, която се намира в центъра на града и излиза на площад Таксим, са се движили много хора. На мястото на взрива са десетки линейки, пожарникари и полиция. Улицата е затворена за пешеходци в момента. 

Според очевидци става дума за самоубийствен атентат - самовзривил се е терорист с шахидски пояс, но тази информация се проверява от местните служби за сигурност по околните камери за наблюдение.

Снимка: БТА/АР

Взривът се е чул и в съседните квартали Бешикташ и Шишли поради високата си интензивност.

Според главната прокуратура на Турция става дума за тероризъм. Местните власти временно спряха достъпа на журналисти до мястото на атентата.

Снимка: БТА/АР

Потребителите на социалните медии съобщават, че междувременно магазините са били затворени, а улицата - блокирана.

През 2015 г. и 2016 г. Истанбул стана мишена на кървава върволица от подобни нападения, за които отговорност поемаше терористичната групировка "Ислямска държава". Един от атентатите бе извършен на улица "Истиклял".

Снимка: БТА/АР

Към момента няма данни за пострадали българи при взрива в Истанбул, съобщава генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев специално в предаването "120 минути" по bTV.

"Генералното консулство в Истанбул е в непрекъснат контакт с местните власти, конкретно областната управа, от което все още няма официално изявление, тъй като протичат спасителни мероприятия на мястото", заяви той.