Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси разговаря с руския президент Владимир Путин за ситуацията със сигурността в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна, предадоха ДПА и БТА. 

На среща в черноморския град Сочи двамата са обсъдили и "други глобални предизвикателства в областта на неразпространението" (на ядрено оръжие - бел. ред.), съобщи Гроси в социалната мрежа "Екс". Ръководителят на МААЕ отбеляза, че имал "важен обмен на мнения с президента на Руската федерация Владимир Путин в Сочи".

На Русия се гледа като на държава, която би могла да упражни дипломатическо влияние върху Иран и неговата разширяваща се ядрена програма. Според руската осведомителна агенция Интерфакс Путин е акцентирал върху намерението на Русия да си сътрудничи с МААЕ.

Нито Гроси, нито Кремъл коментираха други подробности от срещата, отбелязва ДПА.

По-рано шефът на МААЕ каза, че иска да дискутира опасенията за сигурността, свързани с възможно рестартиране на изведените понастоящем от експлоатация реактори в Запорожиката централа.

Той обърна внимание и на недостатъчното аварийно електрозахранване на охладителните системи на централата. По-рано през седмицата Гроси каза, че Запорожската АЕЦ, най-голямата в Европа, сега разчита на един-единствен електропровод за захранване на охладителните системи.

По негово мнение положението на електроцентралата трябва да се разглежда като крайно рисковано поради близостта й до фронта и продължаващите наблизо боеве.

Постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов определи посещението на Гроси в Русия като полезно и успешно. В разговорите в Сочи е участвал и ръководителят на руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов, посочва ТАСС.