Китай е склонен да насърчава сътрудничеството със САЩ, за да бъдат преодолени различията и за да бъде даден съвместен отговор на глобалните предизвикателства, заяви днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

Дали САЩ и Китай ще намерят правилния път на разбирателството е от ключово значение за света, се казва в писмо на китайския лидер, прочетено на годишната вечеря на базирания в Ню Йорк Национален комитет по американско-китайските отношения.

Си отправя призив за по-стабилни двустранни отношения, които според него трябва да бъдат базирани на принципите на "взаимното уважение, мирното съвместно съществуване и "печеля-печелиш", преди ключовото посещение на китайския външен министър Ван И във Вашингтон по-късно тази седмица.

Ван И ще бъде в САЩ от утре до събота, като се очаква той да се срещне с американския президент Джо Байдън.

Няколко високопоставени американски представители, сред които държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, се срещнаха с китайски представители в Пекин това лято, припомня Ройтерс.

САЩ и Китай имат едни от най-важните двустранни отношения в света. Тези връзки бяха сериозно обтегнати от редица проблеми, включително подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна, заплахите на Пекин срещу Тайван и продължаващите търговски спорове в области като съвременните компютърни чипове.