Китайският президент Си Цзинпин се срещна днес в Пекин с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде Синхуа. Това е 24-ата лидерска среща ЕС-Китай, отбелязва китайската новинарска агенция.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще се срещнат също с китайския премиер Ли Цян, отбелязва Ройтерс.

По данни на Китайската централна телевизия срещата е започнала в 11:00 ч. местно време.

На днешната си среща с европейските лидери китайският президент Си Цзинпин призова Европейския съюз да работи с Китай в името на глобалната стабилност, съобщиха китайски държавни медии.

"Китай и Европейският съюз трябва да си партнират във взаимноизгодното сътрудничество и непрестанно да засилват взаимното политическо доверие", каза китайският лидер на Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Си каза още, че ЕС трябва "да елиминира всички видове намеса" в двустранните отношения с Китай, предаде Ройтерс.

Европейският съюз иска "стабилни и взаимноизгодни отношения" с Китай, заяви от своя страна Шарл Мишел, цитиран от Франс прес. Председателят на Европейския съвет отправи своя призив на фона на значителното увеличаване на дисбаланса в двустранната търговия в полза на Китай, отбелязва АФП.

"Съвсем естествено, ние ще поддържаме днес нашите европейски ценности, включително правата на човека и демокрацията", допълни Мишел.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на свой ред поиска Брюксел и Пекин да обърнат внимание на "дисбалансите и различията" помежду им. "Китай е най-големият търговски партньор на ЕС. Очевидно обаче има дисбаланси и различия", във връзка с които трябва да предприемем мерки, каза Фон дер Лайен.

По нейни данни търговският дефицит на ЕС с Китай се е удвоил за две години, за да достигне 390 милиарда евро миналата година.

Азиатският гигант от своя страна каза вчера, че политиката на съюза да ограничава износа на високотехнологични продукти за него е лишена от логика, пише БТА.

Брюксел и Пекин възобновяват дипломатическите си контакти след пандемията от новия коронавирус. Това е първата среща на върха ЕС-Китай на живо от повече от четири години, отбелязва АФП.