Японският премиер Фумио Кишида заяви днес, че е поканил индийския си колега Нарендра Моди на срещата на върха на групата на седемте най-развити страни т.е. Г-7 в Хирошима през май, предаде агенция Киодо, цитирана от БТА.

След срещата им в Делхи Кишида заяви на съвместна пресконференция с Моди, че са се договорили да работят заедно за успеха на срещите на Г-7 и Г-20, a тази година Индия е председател на Г-20.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>>

По-късно се очаква Кишида да обяви нов план за свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, насочен към противодействие на нарастващото влияние на Китай в региона, информира АФП. По време на двудневното си пътуване до Индия Кишида заяви, че Моди е приел поканата му да участва в срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в град Хирошима.

По време на разговорите, освен задълбочаването на сътрудничеството между Токио и Делхи, са били разгледани и въпросите на продоволствената сигурност и финансирането на развитието.

Обсъдихме приоритетите си за съответните председателства на Г-7 и Г-20, заяви от своя страна Моди.

Фумио Кишида с Нарендра Моди

Снимка: БТА/АП

Индия, която оглавява тази година групата на 20-те индустриални и нововъзникващи пазарни държави, твърди, че връзките с Япония са от ключово значение за стабилността в региона. Двете държави, заедно със САЩ и Австралия, съставляват индо-тихоокеанския съюз, известен като "Четворката", който се противопоставя на нарастващото влияние на Китай в Азия.

По време на разговорите, освен задълбочаването на сътрудничеството между Токио и Делхи, са били разгледани и въпросите на продоволствената сигурност и финансирането на развитието

Снимка: БТА/АП

Индия е единственият член на "Четворката", който не е осъдил нахлуването на Русия в Украйна. Тя се въздържа от вземане на страна и се въздържа да гласува срещу Русия в ООН или да критикува президента Владимир Путин, припомня АП.

Двете държави, заедно със САЩ и Австралия, съставляват индо-тихоокеанския съюз, известен като "Четворката", който се противопоставя на нарастващото влияние на Китай в Азия

Снимка: БТА/АП

Междувременно Япония наложи финансови санкции, за да изолира Русия, включително контрол върху износа на високотехнологични продукти. В статия за индийския вестник "Експрес" днес Кишида заяви, че "основите на реда в международната общност са били разклатени от агресията на Русия срещу Украйна" и нейното въздействие върху достъпа до храни и цените на торовете е било усетено от международната общност, включително в Индо-тихоокеанския регион. В тази връзка той посочва, че за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена международната общност в момента, сътрудничеството между Г-7 и Г-20 има по-голямо значение.