Представители на Турция и Швеция ще се срещнат в седмицата след 12 юни за нови дискусии по шведската кандидатура за членство в НАТО, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган днес в Истанбул, предадоха Ройтерс и Франс прес. Столтенберг не уточни мястото, на което ще бъдат проведени разговорите.

Според Ройтерс срещата ще бъде с участието и на Финландия.

След срещата с Ердоган Столтенберг заяви, че Швеция е изпълнила турските изисквания, за да се присъедини към НАТО и е допълнила законодателството си, за да отговори на безпокойствата на Турция в областта на сигурността, съобщи ДПА.

Нови антитерористични закони влязоха в сила в Швеция на 1 юни, които правят незаконно участието, финансирането и подкрепата за терористични организации.

Както съобщава Анадолската агенция, срещата между Столтенберг и Ергодан в двореца Долмабахче е продължила около час и е била при закрити врата.

На нея са присъствали още новият външен министър на Турция Хакан Фидан, новият министър на отбраната Яшар Гюлер, прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън и представители на НАТО.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Финландия получи зелената светлина за присъединяването си към алианса в края на март тази година, след като турският парламент ратифицира кандидатурата й, и на 4 април стана 31-вата членка на НАТО. Кандидатурата на Швеция обаче е в застой заради възражения от страна на Турция, която обвинява Стокхолм, че дава убежище на членове на терористични организации.

Различни организации проведоха протестно шествие вчера в Стокхолм, обединени под знамето на т. нар. "Алианс срещу НАТО". Този своеобразен "чадър" е комбинация от кюрдски организации, леви групи, анархисти, младежки и климатични активисти и хора, които се противопоставят на новите антитерористични закони на Швеция, както онези, които призовават за свободни медии, съобщи Асошиейтед прес.