Турция може да разгледа отделно кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция в Анкара с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Генералният секретар на пакта от своя страна призова Турция да ратифицира молбите на двете страни за присъединяване, посочвайки, че борбата с тероризма ще бъде на преден план в дневния ред на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган възразява по-специално срещу кандидатурата на Швеция, която обвинява, че дава подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), смятана от Турция, ЕС и САЩ за терористична организация.

Турският външен министър заяви, че ще обсъди въпроса за кандидатурите на Швеция и Финландия и с американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще посети Турция следващата седмица. На пресконференцията със Столтенберг Чавушоглу каза, че ще обсъди с Блинкън също двустранните отношения и руската инвазия в Украйна.

НАТО планира да осигури подслон на хиляди разселени хора в Турция след разрушителните земетресения, съобщи на пресконференцията Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА.

НАТО строи временни убежища и планира да изпрати десетки хиляди палатки в Турция през следващите дни и седмици, каза генералният секретар на пакта.

"Това е най-смъртоносното природно бедствие на територията на НАТО от създаването на Алианса", каза Столтенберг и допълни, че НАТО ще използва своите стратегически способности за въздушен транспорт, за да превози необходимата помощ.

Само в Турция при разрушителните земетресения миналата седмица бяха сринати или тежко повредени над 50 000 сгради в 10 окръга в южната и югоизточната част на страната.

По последни данни загиналите в Турция са 36 187 души, съобщи по-рано днес Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).