Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес готовността на страната си да купи изтребители Ф-16 от САЩ, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, след като разговаря по телефона с турския лидер, предаде Ройтерс.

Байдън каза още, че е изразил в разговора си с Ердоган надеждата на САЩ Анкара да се откаже от възраженията си срещу членството на Швеция в НАТО.

Всичко това двамата лидери са си казали по време на телефонния разговор, с който Байдън е поздравил Ердоган за вчерашното му преизбиране за президент на Турция.

"Разговарях с Ердоган. Поздравих Ердоган. Той все още иска да договори нещо за изтребители Ф-16. Казах му, че искаме да решим въпроса с Швеция. Ще продължим да си говорим", каза Байдън пред журналисти.

"Ще си говорим още за това следващата седмица", каза още американският президент.

В изявление на турското президентство пък се казва, че двамата лидери са постигнали съгласие да задълбочат сътрудничеството по всички аспекти на двустранните отношения, чиято важност според тях расте още повече на фона регионалните и глобалните предизвикателства.

Турция иска да купи изтребители Ф-16 на стойност 20 милиарда долара от САЩ, но идеята за такава сделка се сблъска с възражения в американския Конгрес, въпреки че правителството на Джо Байдън неведнъж е казвало, че подкрепя идеята, отбелязва Ройтерс.

Турция се противопоставя на членството на Швеция в НАТО с аргумента, че скандинавската страна е станала убежище за членове на групировки, които Анкара възприема като терористични.