САЩ са убедени, че Русия трябва да се върне на преговорната маса в клуба, Япония пази неутралитет със сигнали, че по-скоро би подкрепила "помилването", а Великобритания, Германия и Канада категорично обвързват евентуалното възкресение на Г-8 с решаване на украинската криза.

Снимки от срещата в Биариц вижте тук >>

Противоречиви са сигналите за позициите на Франция и Италия. Според руските медии Еманюел Макрон е радетел на идеята Владимир Путин да се върне на преговорната маса в клуба, а Италия се въздържа от позиция. Западната преса обаче е категорична, че Макрон, заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, е твърдо против безусловното възстановяване на стария формат, а италианският министър-председател Джузепе Конте е изразил противоположна позиция.

Все още няма яснота доколко е осъществимо връщането на Г-7 към формата Г-8 с участието на Русия. Страните-членки на групата изглежда са останали на предишните си позиции, пише "Известия" в коментар за приключващия днес лидерски форум на Седморката във френския град Биариц. "Седем и половина" е заглавие на статия за срещата на върха в сп. "Експерт".

Вашингтон и Париж са убедени, че Москва трябва да се върне на преговорната маса в клуба, Токио плахо ги подкрепя, а Лондон, Берлин и Отава категорично обвързват евентуалното възкресение на Г-8 с решаване на украинската криза. Становище не даде единствено Рим, резюмира "Известия", обяснявайки "минималната активност" на Италия в Биариц с правителствената криза на Апенините.

През март 2014 г. по предложение на тогавашния президент на САЩ Барак Обама лидерите изключиха Москва от Г-8, след като Русия анексира Крим.

Следващата среща на върха на Г-7 впрочем е насрочена в САЩ, което означава, че президентът Доналд Тръмп като неин домакин може да покани руския си колега Владимир Путин да се включи в дискусията. Самият американски лидер вече заяви, че "това е напълно възможно", посочва вестникът. Според негови експерти на форума е проличало разбирането, че Г-7 губи влияние.

Френският президент Еманюел Макрон взе да говори за връщане на Русия в групата и покани на форума много други страни и организации - директен знак, че се променя мястото на Седморката в света, заявява руският аналитик Андрей Бистрицки. Нарасна ролята на Индия и Китай в глобален план, отбелязва той. Друг руски наблюдател - Андрей Кортунов, напомня за вътрешните разногласия в ЕС "по линията "САЩ срещу всички" и по повод Брекзита, както и за "многото финансови и икономически функции", поети от друго обединение - Г-20.

От срещата в Биариц впрочем печели Еманюел Макрон, отправил недвусмислен сигнал, че се кани да направи Франция водещата страна в Европа. Париж вижда в тази среща брънка от верига стъпки, които ще затвърдят ролята му като глобална сила. С оглед отслабването на Германия няма пречки Франция да претендира днес за тази роля, казва Андрей Кортунов.

Форумът на Г-7 във Франция изостри разногласията между световните лидери. Иранската криза, напомнила за себе си по време на дискусиите, отново потвърди, че лидерите на Седморката все по-трудно се разбират помежду си, констатира "Комерсант".

Ден преди срещата иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф преговаря с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан и с президента Макрон. Иранският дипломат нарече предстоящия форум добра възможност за консултации с останалите страни-участнички в Съвместния всеобхватен план за действие във връзка с ядрената му програма на Техеран, от който САЩ излязоха едностранно миналия май. Американски източници незабавно опровергаха съобщения, че Седморката е упълномощила Макрон за по-нататъшни преговори с Техеран. Вчера обаче Зариф повторно пристигна във Франция и разговаря в Биариц с Льо Дриан. Подробности не бяха съобщени. Визитата явно изненада всички, включително Доналд Тръмп, пише изданието.

"Независимая газета" нарича форума "съмит на големите разногласия" по "най-различни въпроси, освен Русия, Иран и климата". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск неслучайно призна, че "става все по-трудно да се намери общ език". А Еманюел Макрон "разбира, че ситуацията в Седморката е доста трудна, изисква сериозни усилия, за да не се разпадне самият формат", казва пред всекидневника Андрей Бистрицки.

Но западният свят "се вкопчва" в Г-7, "за да покаже, че Западът все още съществува. Той би желал да има форум, където (западните страни) може да се хванат за ръце или, ако се наложи, да си пошушукат. Тази "седморка" обаче не може да взема решения", коментира за "Росийская газета" германският политолог Александър Рар.

От гледна точка на здравия разум Голямата седморка трябва да предаде властта на Голямата двайсеторка. Защото е абсурдно да се решават световните проблеми без Русия, Китай, Бразилия или Индия. Япония - членка на Г-7, не може да представлява интересите на азиатския континент, независимо колко се мъчат страните от Седморката да докажат, че Токио изразява проблемите на Азия по-добре от комунистически Китай. Участниците в срещата на Г-7 "естествено могат и занапред да убеждават света колко са значими и ефективни. Обществеността обаче разбира, че всичко това е фарс", заключава германският експерт.

Американският президент Доналд Тръмп влезе в спор с останалите лидери от Г-7 заради своето искане Русия да бъде приета отново в групата, отхвърляйки доводите, че Г-7 трябва да остане сдружение на либерални демокрации, пише британският в. "Гардиън".

Според изданието, което цитира дипломати на срещата на върха във френския град Биариц, разногласието е довело до разгорещени дебати между лидерите от Г-7. По думите на източниците Тръмп е настоял, че руският президент Владимир Путин би трябвало да бъде поканен отново, пет години след като Русия беше изключена от тогавашната Г-8 заради анексирането на Крим.

От останалите лидери единствено италианският министър-председател Джузепе Конте е подкрепил Тръмп. Японският премиер Шиндзо Абе е останал неутрален. Другите - британският министър-председател Борис Джонсън, германският канцлер Ангела Меркел, канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и френският президент Еманюел Макрон - са се обявили твърдо против тази идея.

"По този въпрос . . . ситуацията стана леко напрегната, най-меко казано", заяви европейски дипломат, цитиран от вестника. "Повечето от другите лидери настояха, че това е семейство, клуб, общност на либерални демокрации и по тази причина според тях не може да бъде позволено на президента Путин, който не представлява това, да се върне", каза източникът. "Това не е толкова важно нещо за (Тръмп). Той не споделя този възглед", заяви дипломатът. Според него Тръмп настоял, че по въпроси като Иран, Сирия и Северна Корея е разумно да присъства Русия.

Сред поканените на срещата на Г-7 бяха лидерите на Индия, Австралия, Испания, Южна Африка и още няколко африкански страни. В Биариц пристигна и един изненадващ гост - иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Френски служители казаха, че неочакваното му посещение е продължение на усилията на Париж за намаляване на напрежението в Персийския залив.

Следващата година ще бъде ред на Тръмп да избира външните гости, тъй като той ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 в разгара на кандидат-президентската кампания в САЩ. Европейски дипломати се обзалагат, че Путин ще бъде начело в списъка му, отбелязва "Гардиън".

Неочакваното посещение на Зариф подчертава високо рисковите усилия на Макрон за запазване на ядреното споразумение с Иран, от което САЩ се оттеглиха миналата година, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Зариф се срещна с Макрон и френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан в кулоарите на срещата на Г-7. Говорител на иранското външно министерство каза, че краткото посещение е част от дипломатическите ходове на Иран и държавите от Европейския съюз за спасяване на сделката.

Висш европейски дипломат предупреди, че има опасност необявеното посещение да провокира Тръмп и че то изглежда като "френски ефектен номер". Френски служители обаче казаха, че визитата е била уредена заедно с Германия и Великобритания и че Макрон е уведомил предварително Тръмп за идването на Зариф.

Преди това лидерите от Г-7 водиха разгорещени обсъждания за Иран и Русия, които изглежда изостриха трансатлантическите напрежения.

Разногласията в Г-7 подкопават усилията за избягване на провала от миналогодишния форум на групата в Канада, когато Тръмп атакува домакина Трюдо и отхвърли декларацията на срещата. С цел да намали потенциала за конфликт този път Макрон отмени плановете за декларация на сегашната среща, отбелязва "Файненшъл таймс".

На Г-7 Тръмп отправи доста противоречиви сигнали за водената от него търговска война срещу Китай, като засили своите заплахи за по-високи мита. Той обаче остана изолиран от другите лидери във връзка със стратегията, разтърсила световната икономика, коментира американският в. "Ню Йорк таймс".

След като защити своята власт да нареди на американските компании да напуснат Китай, Тръмп призна, че е променил решението си за налагане на нови мита върху китайските стоки. Малко по-късно той внезапно промени позицията си отново, като изрази съжаление, че не е повишил митата още повече.

Лидерите на някои от водещите демокрации в света подходиха деликатно към Тръмп на срещата на Г-7, надявайки се да избегнат гневен изблик. Някои обаче открито му се противопоставиха по въпросите на търговията, Северна Корея и Русия, посочва изданието.

Тръмп, чиито усилия за спечелване на одобрение за северноамериканско търговско споразумение са затънали в безизходица в Конгреса, използва възможността, за да покаже известен конкретен напредък в търговията, като обяви, че САЩ и Япония са постигнали принципна договореност за сделка за избягване на търговски спор. Тази сделка обаче още не е завършена, а Тръмп има толкова силни разногласия с много от останалите лидери от Г-7, че домакинът на срещата Макрон заяви, че би било "безсмислено" да се прави обичайната съвместна декларация, отбелязва "Ню Йорк таймс".