Ще се срещнат ли в Скопие двамата първи дипломати на Русия и САЩ в рамките на форума на ОССЕ и ще обсъдят ли войната в Украйна и Израел - този въпрос неминуемо изниква, след като Антъни Блинкън обяви, че ще присъства на форума, а ЕС уточни, че няма пречка България или Гърция да пропуснат самолета с първия дипломат на Руската федерация.

Руският външен министър Сергей Лавров може да пътува до държава от ЕС или до Северна Македония, въпреки че е в европейския списък със санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна, потвърди говорител на Европейската комисия по повод съобщения, че Лавров ще участва тази седмица в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие.

Лавров е санкциониран, но санкциите предвиждат изключения за участие в международни срещи, посочи той, цитиран от БТА.

Държавите от ЕС могат да разрешат прелитането на самолета на Лавров, както и властите в Скопие могат да издадат разрешение за кацане и за участие в срещата, това няма да бъде нарушение на санкциите. Това ще ни даде възможност да застанем очи в очи с Лавров и да говорим за лъжите, които разпространява, добави говорителят.

Разбра се и откъде руският външен министър е решил да прелети - през нашето въздушно пространство.

Руската делегация ще участва в заседание на Съвета на външните министри на ОССЕ в Скопие, ако България, както обеща на Северна Македония, отвори въздушното пространство за Руската федерация, заяви Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

"Сега изглежда, че Македония ни покани на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ. България изглежда е обещала на Македония да отвори въздушното си пространство. Ако се получи, ние ще бъдем там", каза министърът, говорейки на форума "Примаковски четения". От българска страна официално потвърждение още няма.

Малко по-късно дойде и новината, че държавният секретар Антъни Блинкън ще представлява САЩ на срещата на ОССЕ в Скопие тази седмица, съобщи помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Джеймс О"Брайън, цитиран от Ройтерс.

Той заяви, че по време на обиколката си в Европа Блинкън ще подчертае продължаващата подкрепа на НАТО за Украйна във войната ѝ в Русия, информира БТА.

В контекста на предстоящото участие на американския държавен секретар в срещата на външните министри на страните от НАТО, която се провежда от днес до сряда в Брюксел, О"Брайън заяви пред журналисти, че Вашингтон няма политика за оказване на натиск върху Украйна да влезе в преговори с Русия.

Срещата на външните министри на страните членки на ОССЕ ще се проведе в Скопие между 29 ноември и 1 декември. В момента организацията се председателства от Република Северна Македония, която ще предаде щафетата на Малта от 1 януари.

От 29 ноември до 1 декември Скопие ще бъде домакин на срещата на върха на ОССЕ, която министърът на външните работи на Република Северна Македония и председател на ОССЕ Буяр Османи определи като "най-голямото събитие в историята на Северна Македония".

В македонската столица се очаква да пристигнат 76 делегации на държави членки на ОССЕ и партньори на ОССЕ, представени предимно от министри на външните работи.