Активизирането на европейските лидери около въпроса за присъединяването на Киев към ЕС "е игра", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Това е заявено основно от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Готвят някакви препоръки, дават насоки, но сами признават, че Украйна не е изпълнила значителна част от критериите. Киев заявява, посредством министъра на външните работи Дмитро Кулеба - "за какво са им тези критерии, трябва да ни приемат без условия". Възприемам всичко това с голяма трудност. Струва ми се, че това е игра, продължение на линията, която ЕС следва след изчезването на Съветския съюз", каза Лавров в отговор на журналистически въпрос.

На 8 ноември Европейската комисия препоръча да бъдат започнати преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към ЕС, а Грузия да получи статут на страна кандидат за членство, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Комисията препоръчва на Съвета да започне преговори за присъединяването на Украйна", се казва в изявление на Европейската комисия.

Украинският президент Володимир Зеленски определи решението на Европейската комисия като "правилна крачка в историята", предаде Ройтерс.

"Украинците го заслужаваме както заради защитата ни на европейските ценности, така и поради факта, че и във време на пълномащабна война продължаваме да развиваме държавните ни институции", подчерта той.

Лидерите на страните от ЕС на срещата си на върха през декември трябва да одобрят това решение за Украйна.