Все още няма напредък по въпроса за следващия председателстващ на ОССЕ, в понеделник е последната възможност да бъде постигнат консенсус на ниво координатори, където опитът показва, че въпросите се решават по-оперативно и за предстоящата министерска среща на 29 ноември - 1 декември в Скопие да няма отворени въпроси, каза на пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония и председател на ОССЕ през тази година Буяр Османи.

Той уточни, че след като Русия и Беларус са наложили вето върху кандидатурата на Естония за председател на ОССЕ през следващата година, се работи по възможността Малта да поеме този ангажимент.

"Върху това се фокусираме в момента. Ако няма решение в понеделник, ще продължим да го търсим и на срещата на върха в Скопие, но ако и тогава няма решение, взето с консенсус, трябва да покажем отговорност, защото ОССЕ не може да работи без председател", посочи Османи в отговор на въпроса дали Северна Македония ще продължи да председателства организацията, ако не бъде постигнат консенсус за следващия председател на организацията.

Министерската среща на ОССЕ в Скопие започва на 29 ноември с неформална вечеря, на която е потвърдено присъствието на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, на която ще се разговаря за агресията в Украйна и функционалността на ОССЕ, посочи Османи.

Що се отнася до присъствието на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, Османи разясни вчерашното решение на правителството на Северна Македония, според което "надлежните министерства" са натоварени с решението дали въздушното пространство на Северна Македония да бъде отворено за руския държавен самолет.

Две са министерствата, които трябва да вземат това решение, Министерството на външните работи, което трябва да вземе решение за присъствието на руския министър на външните работи на срещата, което издава и разрешенията за кацане на дипломатическите самолети въз основа на код, подаден от Министерството отбраната.

По думите на Османи, на идването на Лавров в Северна Македония трябва да се гледа като на посещение в страна-домакин на срещата на върха на ОССЕ, а не като на двустранно посещение в страната. По повод позицията на министъра на отбраната Славянка Петровска, която е гласувала с "въздържал се" по време на заседанието на правителството, свързано с допускането на държавния самолет на Русия във въздушното пространство на Северна Македония, той каза, че като министър на външните работи и той би бил против, но като председател на ОССЕ трябва да прави разлика в характера на евентуалното пристигане на Лавров.

"Вариантите (за това през кое въздушно пространство трябва да премине руският самолет) не са много, това са България и Гърция. Ако вземем решение (за присъствието на Лавров), не виждам защо те (България и Гърция) да възразят, заради възможността за изключения, каквато е срещата на върха на ОССЕ. Лавров беше и в Ню Йорк, в рамките на ООН, не беше в САЩ на двустранно посещение. Той не идва на посещение в Скопие, тук той идва в ОССЕ. Трябва да направим разликата между двустранния и мултилатералния характер на срещата", каза Османи.

На въпрос каква е позицията на Киев за пристигането на Сергей Лавров в Скопие той посочи, че е в постоянна комуникация с украинския си колега.

"Бях и в Киев, разбирам колко деликатен е въпросът и това усложнява още повече работата ни. При такова разделение идването на един рискува пристигането на друг. За нас е важно ОССЕ да продължи да работи", каза Османи.

Той представи и програмата от съпътстващи срещата на ОССЕ в Скопие събития, които са свързани с дискусии на теми, свързани с въздействието на промените на климата върху сигурността в региона на ОССЕ, младежта и гражданско общество, въздействието на теренните мисиите на ОССЕ през 2023 г., а в рамките на срещата Министрите на външните работи на държавите от Западните Балкани ще подпишат декларация за съвместна борба с корупцията, с фокус върху конфискация на имущество и използването на дигитализацията.