Руският външен министър Сергей Лавров може да пътува до държава от ЕС или до Северна Македония, въпреки че е в европейския списък със санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна. Това потвърди говорител на Европейската комисия по повод съобщения, че Лавров ще участва тази седмица в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие.

Говорителят обясни, че засегнатите от санкциите имат право да пътуват, особено когато пътуването им е свързано с причината да бъдат санкционирани. Лавров е санкциониран, но санкциите предвиждат изключения за участие в международни срещи, посочи той, цитиран от БТА.

Държавите от ЕС могат да разрешат прелитането на самолета на Лавров, както и властите в Скопие могат да издадат разрешение за кацане и за участие в срещата, това няма да бъде нарушение на санкциите. Това ще ни даде възможност да застанем очи в очи с Лавров и да говорим за лъжите, които разпространява, добави говорителят. По неговите думи на подобни срещи ЕС може да изложи своето виждане и санкционираните да решат да променят своето разрушително поведение.

Неизвестността около пътуването на Лавров възникна, след като вариантът да премине самолетът му, се оказаха само българското и гръцкото въздушно простраство, а се знае, че още от началото на войната в Украйна полетите на руските самолети, с изключение на тези с хуманитарни мисии, бяха забранени. Сега обаче това е възможно след уточнението на Брюксел.

Преди дни външният министър на РСМ Буяр Османи коментира казуса, като заяви, че на идването на Лавров в Северна Македония трябва да се гледа като на посещение в страна-домакин на срещата на върха на ОССЕ, а не като на двустранно посещение в страната."Вариантите (за това през кое въздушно пространство трябва да премине руският самолет) не са много, това са България и Гърция. Ако вземем решение (за присъствието на Лавров), не виждам защо те (България и Гърция) да възразят, заради възможността за изключения, каквато е срещата на върха на ОССЕ. Лавров беше и в Ню Йорк, в рамките на ООН, не беше в САЩ на двустранно посещение. Той не идва на посещение в Скопие, тук той идва в ОССЕ. Трябва да направим разликата между двустранния и мултилатералния характер на срещата", каза Османи.

Говорителят на ЕК не можа да потвърди дали на срещата на ОССЕ ще присъства върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заради последните събития на международната сцена. Предвижда се Борел да пътува поне за част от срещите, а ако не успее, ЕС ще бъде представен на подходящо равнище, уточни говорителят.